• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Moussaka

Moussaka

Ingredienser


2, cirka 600 g
auberginer
1 tsk
salt

Köttfärssås

2
gula lökar
2
vitlöksklyftor
Smör
500 g
lammfärs
1 burk, cirka 400 g
krossade tomater
2 msk
tomatpuré
2 krm
mald kanel
½ tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
oregano

Ostsås

2 msk
vetemjöl
3 dl
mjölk
2 dl
riven emmenthalerost
1 krm
salt

Så gör du


  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka cirka 15 minuter.
  4. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka cirka 3 minuter. Rör ner 1 ½ dl av osten, smaka av med salt.
  5. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna cirka 1 minut per sida.
  6. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Buffé
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Moussaka

Detta kan intressera dig

Så bygger du ett hem som håller för livet

Klimatförändring, familjens vanor och intressen, byggande som håller för återanvändning, flexibla användningsmöjligheter och ny teknik versus traditionella lösningar. Arkitekten Ann Charlott Hästö ...

Ekonomi

Burkfisk på menyn

Har du inte tillgång till färsk fisk, varför inte äta konserverad fisk? Det är faktiskt inte alls så dumt.

Hushåll

Lucka 12: Ungmarthas julkalender

Ge juldagarna en uppfriskande start med en lingonsmoothie! Med sin friska syrlighet och vackra röda färg är den lika god som den är enkel att göra. Perfekt som ett lätt mellanmål eller en näringsri...

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet