• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Mjölksyrad svamp

Mjölksyrad svamp

Ingredienser


1 kg
svamp
1 kg
kål och morot
2
lökar i klyftor
Enligt smak:
kryddor, exempelvis dill, kummin, vitlök, pepparrot, senapsfrön
Saltlake 30 g salt/l
En tyngd
exempelvis en vattenfylld påse eller ett kålblad och en kålstam
Förvällda riskor eller trattkantareller

Så gör du


  1. Rensa och förväll svampen, skär i mindre bitar.
  2. Hacka kål och morot, klyfta lök.
  3. Varva svampen med de finfördelade grönsakerna och kryddor i en ren glasburk med patentlock.
  4. Häll över saltlaken, det är viktigt att det finns 2–3 cm vätska över svampen och en tyngd på svampen.
  5. Stäng locket, låt burken stå i rumstemperatur sex dagar i 18–20 grader tills svampen är ordentligt sur.
  6. Därefter ställs kärlet en vecka i 15 grader varmt utrymme.
  7. Då pH-värdet är 4,1 kan konserven ställas kallt. Om pH är över 4,2 håller inte svampen. Värdet kan testas med pH-papper.
  8. Låt kärlet stå fyra veckor i kylskåp, 4–7 grader.
  9. Svampen håller sig fin i oöppnad burk flera månader, som öppnad cirka två veckor.

Lyckad mjölksyrad svamp doftar friskt, är klar i färgen och smakar gott. Passar bra till omelett eller till vilt.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Specialkost
  • Vegan
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Mjölksyrad svamp

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet