• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Mjölksyrad svamp

Mjölksyrad svamp

Ingredienser


1 kg
svamp
1 kg
kål och morot
2
lökar i klyftor
Enligt smak:
kryddor, exempelvis dill, kummin, vitlök, pepparrot, senapsfrön
Saltlake 30 g salt/l
En tyngd
exempelvis en vattenfylld påse eller ett kålblad och en kålstam
Förvällda riskor eller trattkantareller

Så gör du


  1. Rensa och förväll svampen, skär i mindre bitar.
  2. Hacka kål och morot, klyfta lök.
  3. Varva svampen med de finfördelade grönsakerna och kryddor i en ren glasburk med patentlock.
  4. Häll över saltlaken, det är viktigt att det finns 2–3 cm vätska över svampen och en tyngd på svampen.
  5. Stäng locket, låt burken stå i rumstemperatur sex dagar i 18–20 grader tills svampen är ordentligt sur.
  6. Därefter ställs kärlet en vecka i 15 grader varmt utrymme.
  7. Då pH-värdet är 4,1 kan konserven ställas kallt. Om pH är över 4,2 håller inte svampen. Värdet kan testas med pH-papper.
  8. Låt kärlet stå fyra veckor i kylskåp, 4–7 grader.
  9. Svampen håller sig fin i oöppnad burk flera månader, som öppnad cirka två veckor.

Lyckad mjölksyrad svamp doftar friskt, är klar i färgen och smakar gott. Passar bra till omelett eller till vilt.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Specialkost
  • Vegan
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Mjölksyrad svamp

Detta kan intressera dig

Glutenfri bulladeg med saffransfyllning

Recept

Årets marthaglögg 2024

Recept

Glutenfri jullimpa

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet