• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Matkrans med rotsaker & kalkon

Matkrans med rotsaker & kalkon

Ingredienser


5–6 portioner


Kalkon, skinka eller rökt lax
Rucola

Hasselbackspotatis

6 st
potatisar
Cirka ½–1 dl
riven ost
Smör att smöra potatisarna med
Salt

Ugnsrostade rotsaker

3–4
morötter
2 st
palsternackor

Betor

1–2 st
betor (gulbeta, polkabeta, vitbeta)

Rosmarinmajonnäs

1
äggula
1 msk
vitvinsvinäger
Dijonsenap
1–1 ½ dl
olja
En näve
rosmarin
½ tsk
salt

Ärtpesto

200 g (en påse)
inhemska ärtor
½ dl
rybsolja
1–2
vitlöksklyftor
En nypa
salt

Picklad rödlök (1-2-3 lag)

3 dl
vatten
2 dl
socker
1 dl
ättika
1
rödlök

Så gör du


  1. Förbered alla komponenter. Lägg upp på ett stort runt fat. Börja med att placera sallad på kanterna av fatet så det liknar en krans. Lägg sedan upp de olika komponenterna ovanpå salladen. Spritsa ut små klickar av majonnäs och ärtpesto. Placera till sist ut betor och den picklade löken.

Hasselbackspotatis


  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom.
  3. Ställ potatisarna med snitten uppåt i en ugnssäker form. Pensla potatisarna med smör och grädda cirka 20 minuter.
  4. Ta ut potatisarna ur ugnen och pensla ytterligare en gång till med smör, strö över lite salt och riven ost. Ställ tillbaka potatisarna i ugnen och grädda i ytterligare cirka 20 minuter tills de är mjuka.

Ugnsrostade rotsaker


  1. Skala och skär rotsakerna i bitar. Ringla över olja och rosta på 200 grader i cirka 20 minuter.

Betor


  1. Skala och skiva tunt.
  2. Koka upp vatten med salt och lägg ner betorna i det kokade vattnet och koka i cirka 3–5 minuter.
  3. Ta därefter upp betorna och låt svalna.

Rosmarinmajonnäs


  1. Lägg äggulan, senapen och vinägern i en skål och mixa med stavmixer, tillsätt olja i en tunn stråle tills önskad konsistens.
  2. Tillsätt rosmarin och salt.

Ärtpesto


  1. Blanda alla ingredienser och mixa.

Picklad rödlök (1-2-3 lag)


  1. Koka upp vattnet och tillsätt socker, rör om tills sockret löst sig i vattnet.
  2. Låt svalna en stund och tillsätt ättika och de tunt skivade rödlöksringarna.
  3. Låt löken ligga i lagen 2–3 timmar, detta för att löken ska få en god smak och fin färg.
  4. Den picklade löken som ligger kvar i sin lag kan förvaras i glasburk i ett par veckor i kylen.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Buffé
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Potatis
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Matkrans med rotsaker & kalkon

Detta kan intressera dig

En euro i taget fortsätter år 2025

Vi är glada att meddela att projektet En euro i taget fortsätter även under 2025. Passa på att boka in ett besök av Marthaförbundets ekonomirådgivare redan nu!

Lucka 14: Ungmarthas julkalender

Den här granservetten är perfekt för juldukningen. Vem vill inte mötas av en miniatyrgran när man sätter sig till bords?

UngMartha

Thomas Lundin gästar Marthastudion - bjuder på sin bästa restpizza

Tisdagen den 19.11 klockan 15.00 sänder vi live från Marthaköket på Busholmen. Gäst är artisten och författaren Thomas Lundin.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet