• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Maskrossirap

Maskrossirap

Ingredienser


Blommor av maskrosor (kan bytas ut till granskott)
Vatten
Socker

Så gör du


  1. Fyll en halv liten kastrull med maskrosblommor, täck med vatten. Låt koka i cirka 20 minuter, sila. Om du vill ha starkare sirap kan du sätta nya maskrosblommor i samma vatten och igen låta koka i cirka 20 minuter, och sila.
  2. Mät upp vätskan i mätbägare och skölj kastrullen. Häll 2 dl av vätskan tillbaka i kastrullen och lägg till 420 g socker. Låt sockret smälta i den varma vätskan. Låt inte blandningen koka, då avdunstar för mycket vatten och sirapen kan kristalliseras i sin burk. När sockret har smält kan du hälla den färdiga sirapen på burk.
  3. Sätt på en etikett, exempelvis "Maskrossirap juni 2012". Förvara sirapen i kylskåp. Använd till glass eller pannkakor. Maskrossirap smakar lite vanilj och lite nötter. Granskottssirap smakar skog.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Maträtt
  • Dessert
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Läs mer om ätbara vilda växter i matkulturmagasinet Vilda grönsaker

Maskrossirap

Läs mer om ätbara vilda växter i matkulturmagasinet Vilda grönsaker

Detta kan intressera dig

Välj lokalt, förändra globalt - Marthaförbundets valteser inför 2025

Genom att prioritera lokala lösningar och hållbara konsumtionsmönster bygger vi ett samhälle som är motståndskraftigt, tryggt och aktivt bidrar till att minska vår negativa påverkan på planeten.

Nyheter

Svåra ord i receptet? Här är vår ordlista!

Att läsa recept kan ibland väcka osäkerhet: "Vad betyder det här nu igen?" Här är några vanliga matlagningsbegrepp som gör det lättare att följa recepten.

Hushåll

Lucka 16: Ungmarthas julkalender

Ge de traditionella julstjärnorna en ny smak med fyllning av äppelmos! Dessa smördegsklassiker är enkla att göra och sprider både doft och stämning i köket.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet