Marthaost med picklade grönsaker på havretunnbröd
Max 45 min
Ingredienser
4 st
Marthaost
200 g
kvarg
300 g
gräddfil
1/2 tsk
salt
1/2 tsk
rosépeppar
1 dl
finhackade örter
Picklade grönsaker
1 dl
ättika
2 dl
socker
3 dl
vatten
1/2 tsk
salt
2
morötter
1
kålrabbi
Havretunnbröd
2 1/2 dl
havremjöl
1 1/2 dl
turkisk yoghurt
1/2 tsk
bakpulver
1/2 tsk
salt
Rybsolja till stekning
Marthaost
- Blanda samman alla ingredienser i en bunke.
- Häll över i ett kaffefilter och låt rinna av i ett kärl över natten.
- Justera smaken och sältan enligt smak. Osten håller i kylen i cirka 4 dygn.
Picklade grönsaker
- Blanda ingredienserna till lagen och rör om tills sockret har löst sig (det funkar bra även med kallt vatten).
- Skala grönsakerna och strimla sedan tunt (julienne).
- Häll lagen över grönsakerna och förvara i en burk i minst en halv timme innan servering. Grönsakerna håller sig bra i kyl i upp emot två veckor.
Tunnbröd
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt och blanda tills du har en klibbig smet. Täck med en kökshandduk och låt vila cirka 15 minuter.
- Dela smeten i 4 delar. Tillsätt lite mera mjöl om den känns klibbig. Strö havremjöl på ett bakbord, forma bitarna till bollar och kavla ut degen till tunna bröd.
- Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite rybsolja. Stek bröden på medelhög värme cirka 2 minuter per sida
- Servera tunnbröden med marthaost, picklade grönsaker och toppa gärna med groddar!