• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Knäck eller kola

Knäck eller kola
Max 45 min

Ingredienser


Cirka 80 st


2 dl
sirap
2 dl
strösocker
2 dl
vispgrädde
50 g
mandel

Så gör du:


  1. Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull (2 liter).
  2. Låt smeten bubbelkoka i cirka 30 minuter (eller tills den håller knäckprovet). Rör då och då om i smeten. Hacka mandeln.
  3. Gör knäckprovet. Häll kallt vatten i ett glas, droppa ner lite smet. Om massan känns mjuk har du kokat mjuk kola, temperaturen är 120 grader. Knäck blir det vid 130 grader, och en spröd och krispig massa (som daim) om man kokar till 150 grader. Man kan också mäta massan med en hushållstermometer.
  4. Häll upp i knäckformar med hjälp av två skedar eller bred ut i en form med smörpapper. Man kan värma massan om den stelnar medan man fyller formarna. Om du häller upp knäcken i en form lönar det sig att skära den i rutor med exempelvis en pizzaskärare innan den stelnat.

MARTHA
TIPSAR

Du kan smaksätta knäcken precis innan den är färdig genom att blanda ner exempelvis rivet apelsinskal (använd ekologisk apelsin), hackade nötter, mald mandel, kokosflingor, lakritspulver, krossad polkagris, torkade tranbär, vanilj eller krossad turkisk peppar. Alternativt kan du strö över exempelvis flingsalt då knäcken är upphälld i sin form.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Dessert
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Knäck eller kola

Detta kan intressera dig

Föreläsning: Smartfisk - hållbar fisk på tallriken

Vill du lära dig mer om hur du kan välja fisk på ett sätt som är både gott, hälsosamt och hållbart? Välkommen på en inspirerande föreläsning om Smartfisk! Föreläsningen arrangeras i samarbete med H...

Burkfisk på menyn

Har du inte tillgång till färsk fisk, varför inte äta konserverad fisk? Det är faktiskt inte alls så dumt.

Hushåll

Lucka 23: Ungmarthas julkalender

Vad vore julen utan en varm och krämig skål med risgrynsgröt? Med bara några få ingredienser kan du skapa den klassiska gröten att njuta av med kanel, socker och en klick smör. Låt oss sätta igång ...

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet