• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Knäck eller kola

MG 3299
Max 45 min

Ingredienser


Cirka 80 st


2 dl
sirap
2 dl
strösocker
2 dl
vispgrädde
50 g
mandel

Så gör du:


  1. Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull (2 liter).
  2. Låt smeten bubbelkoka i cirka 30 minuter (eller tills den håller knäckprovet). Rör då och då om i smeten. Hacka mandeln.
  3. Gör knäckprovet. Häll kallt vatten i ett glas, droppa ner lite smet. Om massan känns mjuk har du kokat mjuk kola, temperaturen är 120 grader. Knäck blir det vid 130 grader, och en spröd och krispig massa (som daim) om man kokar till 150 grader. Man kan också mäta massan med en hushållstermometer.
  4. Häll upp i knäckformar med hjälp av två skedar eller bred ut i en form med smörpapper. Man kan värma massan om den stelnar medan man fyller formarna. Om du häller upp knäcken i en form lönar det sig att skära den i rutor med exempelvis en pizzaskärare innan den stelnat.

MARTHA
TIPSAR

Du kan smaksätta knäcken precis innan den är färdig genom att blanda ner exempelvis rivet apelsinskal (använd ekologisk apelsin), hackade nötter, mald mandel, kokosflingor, lakritspulver, krossad polkagris, torkade tranbär, vanilj eller krossad turkisk peppar. Alternativt kan du strö över exempelvis flingsalt då knäcken är upphälld i sin form.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Dessert
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
MG 3299

Detta kan intressera dig

Camilla K Martha

Marthaförbundet flyttar till GRO 2027

Marthaförbundet har skrivit på ett hyresavtal med Svenska folkskolans vänner rf (SFV). Under hösten 2027 flyttar Marthaförbundets Helsingfors-kontor till det nya GRO-huset i Helsingfors.

Ung Martha julkalender 2025 13

Ungmarthas julkalender: Lucka 13

Söt kola möter syrliga lingon i en riktigt julig favorit. Den här kolapajen är enkel att baka- krämig kola, sprött pajskal och lingon som bryter av perfekt. En given succé på julbordet, till glöggm...

UngMartha
Maria osteraker neutral

Reflektera, förstå, förändra – ekonomiterapi i fem steg

Studier visar att vi ofta ärver vår syn på pengar och vårt ekonomiska självförtroende från våra föräldrar. Men det betyder inte att vi ska fastna i gamla mönster. Genom att bli medveten om vad vi b...

Ekonomi

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet