• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kåltacos med bönbiffar

Kåltacos med bönbiffar
Max 60 min

Ingredienser


4 portioner


Picklad rödlök

1–2
rödlökar
1/4 dl
ättika
1/2
socker
1 dl
vatten

Bönbiffar

200 g
torkade bönor, gärna borlotti eller liknande
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
1 bit
chili / 1 krm torkade
1 1/2 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
(1 tsk
spiskummin)
(1/2 tsk
mald koriander)
(2 krm
kardemumma)
1 1/2 dl
olja till stekning

Sås

2 dl
turkisk yoghurt/gräddfil/crème fraîche
1 msk
ketchup
1 krm
srirachasås
1/2 tsk
salt

Till servering

1
kålhuvud
2
morötter

Picklad lök


  1. Skala och skiva löken.
  2. Blanda övriga ingredienser och häll över löken. Låt löken dra fram till serveringen och vänd den i lagen med jämna mellanrum.

Bönbiffar


  1. Blötlägg bönorna ett dygn i rikligt med vatten.
  2. Häll av vattnet och spola bönorna.
  3. Finhacka lök, vitlök och chili.
  4. Mixa bönor, lök, vitlök, chili och kryddor i en matberedare till en smet, det tar en stund innan de hårda bönorna mixas sönder.
  5. Värm olja i en stekpanna så att den blir tillräckligt het.
  6. Forma smeten till små järpar eller bollar och fritera på alla sidor i några minuter. Håll oljan så pass varm att det bubblar ordentligt runt bönbiffarna. Sänk värmen om de får färg för snabbt. Stek i omgångar.

Sås


  1. Blanda ingredienserna till såsen.

Servering


  1. Ta försiktigt loss bladen från kålen och dela i lämpliga bitar, tänk dig att de ska bilda små skålar för fyllningen.
  2. Riv moroten grovt.
  3. Servera i skålar och bygg ihop kåltacos under måltiden.

MARTHA
TIPSAR

Viktigt att tänka på att blötlägga bönorna tillräckligt länge och skölja av dem efter blötläggningen. Fritera också ordentligt. Är du känslig för bönor kan det vara bra att koka dem minst en halv timme efter blötläggningen eftersom kokta bönor får en lägre lektinhalt än okokta och blir därmed mer lättsmälta. Då kan man behöva justera receptet för bönbiffarna så att smeten inte blir för rinnig. Pris ca 0,99€ per portion. Uträknat 2.2.2023.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Inläggningar
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kåltacos med bönbiffar

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet