• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kålpirog

Kålpirog

Ingredienser


Deg

½ l
mjölk
25 g
jäst
½ tsk
salt
150 g
smör
500 g
fullkornsspeltmjöl
Cirka 500 g
vetemjöl (gärna ekovete)

Fyllning

1 kg
finstrimlad vitkål
50 g
smör eller några matskedar rybsolja
Salt
1 msk
sirap

Så gör du


  1. Gör en vanlig jäsdeg. Det ska bli en mjuk deg, så tillsätt smöret sist. Degen behöver inte jäsa utan bakas ut med en gång.
  2. Strimla vitkålen och fräs den i matfettet. Tillsätt sirap och lite salt.
  3. Låt kålstrimlorna småputtra på svag värme under lock, späd eventuellt med vatten.
  4. Kavla två plattor av degen, lägg den ena på en plåt med papper på. Bred fyllning på den ena plattan och sätt på den andra plattan som lock.
  5. Stäng kanterna med hjälp av en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg. Nagga med en gaffel före gräddning.
  6. Grädda i 200 grader i en halv timme.

MARTHA
TIPSAR

Du kan också baka en stor pirog på långpanna och frysa ner i bitar för kommande behov eller baka många små piroger. Pirogen smakar bra och behåller också sin konsistens efter att ha varit djupfryst. Små piroger gräddas i 225 grader i 10–15 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Maträtt
  • Salta bakverk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kålpirog

Detta kan intressera dig

Årets marthagärningar delades ut i Mariehamn

På Marthaförbundets årsmöte lördagen den 17 maj delades två utmärkelser ut: årets martha och årets marthaförening. Titlarna ges till personer och föreningar som med engagemang, kreativitet och driv...

Marthaförbundet

Över 300 marthor sammanstrålar för årsmöte i Mariehamn

På lördag 17.5 samlas Marthaförbundet i Mariehamn för årsmöte. Under helgen står beslutsfattande, inspiration och gemenskap i fokus.

Nyheter

Äppelkompott & pannacotta med gräddfil

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet