• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kålpirog

Kålpirog

Ingredienser


Deg

½ l
mjölk
25 g
jäst
½ tsk
salt
150 g
smör
500 g
fullkornsspeltmjöl
Cirka 500 g
vetemjöl (gärna ekovete)

Fyllning

1 kg
finstrimlad vitkål
50 g
smör eller några matskedar rybsolja
Salt
1 msk
sirap

Så gör du


  1. Gör en vanlig jäsdeg. Det ska bli en mjuk deg, så tillsätt smöret sist. Degen behöver inte jäsa utan bakas ut med en gång.
  2. Strimla vitkålen och fräs den i matfettet. Tillsätt sirap och lite salt.
  3. Låt kålstrimlorna småputtra på svag värme under lock, späd eventuellt med vatten.
  4. Kavla två plattor av degen, lägg den ena på en plåt med papper på. Bred fyllning på den ena plattan och sätt på den andra plattan som lock.
  5. Stäng kanterna med hjälp av en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg. Nagga med en gaffel före gräddning.
  6. Grädda i 200 grader i en halv timme.

MARTHA
TIPSAR

Du kan också baka en stor pirog på långpanna och frysa ner i bitar för kommande behov eller baka många små piroger. Pirogen smakar bra och behåller också sin konsistens efter att ha varit djupfryst. Små piroger gräddas i 225 grader i 10–15 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Maträtt
  • Salta bakverk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kålpirog

Detta kan intressera dig

Lantråd Katrin Sjögrens tal på årsmötet 2025

Ålands landskapsregerings lantråd Katrin Sjögren höll ett anförande på Marthaförbundets årsmöte i Mariehamn. Här kan du läsa hennes tal.

Nyheter

5 frågor kring att spara till sitt barn

Att spara pengar till sitt barn kan kännas som en självklarhet – nästan som en oskriven regel i föräldraskapet. Men behöver det verkligen vara så? Ekonomirådgivare Maria Österåker reder ut vanliga ...

Ekonomi

Förbundsnytt: Mars 2025

Sakta letar sig våren in i sinnet. Nu njuter vi av det sista av vintern innan vi byter till en grönare årstid! Månadens Förbundsnytt bjuder på årsmöte, smakrika recept och ny inspiration för era ma...

Nyheter

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet