Kalljästa semlor
Ingredienser
25 g | jäst |
5 dl | kallt vatten |
2 dl | semlekross/flingor+kross |
1 tsk | salt |
2 msk | rybsolja |
1 dl | rågmjöl |
4 dl | speltmjöl |
10 | torkade aprikoser |
Cirka 5 dl | vetemjöl |
Så gör du
- Smula jästen i en degbunke. Rör ut jästen i vatten. Tillsätt semlekross, salt och olja.
- Rör ner rågmjöl och spelmjöl. Klipp aprikoserna i bitar och tillsätt i degbunken. Knåda in vetemjöl lite i taget tills degen känns smidig. Låt jäsa i kylskåp över natten.
- Ta ut degen och knåda ut den på ett mjölat bakbord. Dela degen i ungefär 20 bitar och forma till semlor. Låt jäsa i cirka 1 timme på plåt. Grädda ungefär 12 minuter i 225 grader.
