• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kalljästa morgonbröd

Kalljästa morgonbröd
Över 60 min

Ingredienser


20 stycken


7 1/2 dl
kallt vatten
25 g
jäst
1 msk
salt
2 dl
rågmjöl
2 dl
speltmjöl eller grahamsmjöl
1 l
vetemjöl
1 dl
solrosfrön

Så gör du:


  1. Ta fram en stor bakbunke. Smula ner jästen och tillsätt vattnet. Vispa ner salt, rågmjöl och spelt- eller grahamsmjöl med en ballongvisp.
  2. Tillsätt vetemjölet och solrosfrön och rör om med en slev eller stor sked. Degen behöver inte knådas utan ska enbart röras till en tjock grötliknande deg.
  3. Täck med smör- eller bakplåtspapper och en bakduk. Ställ i kylskåpet och låt kalljäsa över natten eller upp till ett dygn.
  4. Knäpp på ugnen till 225 grader och ta fram degen ur kylskåpet. Ta fram två matskedar och klicka ut degen på plåt klädd med bakplåtspapper. Det blir två plåtar med semlor av degen. Strö över sesam-, lin eller solrosfrön på den klibbiga ytan. Grädda direkt i het ugn i cirka 20 minuter.

MARTHA
TIPSAR

Det här brödet är lätt att laga, man behöver inte röra degen, den är okänslig och blir inte sämre om du råkar glömma degen i kylskåpet just den morgonen du tänkte. Bara att klicka ut på plåten under dagen och sedan njuta av nybakat bröd.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Bröd
  • Semlor
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Specialkost
  • Lättlagat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kalljästa morgonbröd

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet