• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kalakukko

Ingredienser


1 kg
fisk, exempelvis abborre, mujka, lake
200 g
bacon
½–1 msk
salt

Skal

½ l
vatten
15 dl
rågmjöl
4 dl
vetemjöl
50 g
smör eller margarin
1 tsk
salt

Så gör du


  1. Blanda ihop en stadig deg, arbeta den länge och väl, så blir den seg.
  2. Kavla den till en oval platta som är tjockare i mitten än vad kanterna är. Skär eventuellt fisken i mindre bitar och skär bacon i tunna skivor. Rada fisk, bacon växelvis mitt på degplattan och salta lite emellan.
  3. Fukta degkanterna och lyft dem mot mitten och nyp i hop dem så att degen stängs till ordentligt. Släta degen med våta händer och ställ i ugnen i 250 grader. Låt den vara i ugnen i fem timmar.
  4. Sänk temperaturen efter två timmar och pensla med fett. Om man vill ha kukkon mjuk lindas den in i aluminiumfolie de sista timmarna. Linda in kukkon i bakduk efter gräddningen.

MARTHA
TIPSAR

Förutom fisk kan även rotsaker, svamp och kött bakas in. Receptet är beräknat för fyra personer. Arbetsinsatsen är minimal men med tanke på gräddningstiden är kukkotillverkningen ett helt söndagsprojekt, men väl värt att pröva!

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Salta bakverk
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Så byggde marthorna en bättre självständighet - ett ägg i taget

Hönsägg och Marthaförbundet har en lång historia. För marthorna blev hönorna en möjlighet att öka jämställdheten för husfruar – men också ett sätt att öka samarbetet.

Hushåll

Lucka 3: Ungmarthas julkalender

Under dessa förkylningstider är det bra att vara förberedd och göra det lilla extra man kan för att hålla sig frisk och kry under hela december månad. Denna hälsodryck innehåller många bra vitamine...

UngMartha

Så tar du bäst tillvara skörden - 4 tips inför hösten

När köksträdgården är fylld med läckerheter är det bra att ta tillvara på skörden vartefter den mognar. Vissa växter är mer frostkänsliga än andra. Bland de mest frostkänsliga växterna finns gurkvä...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet