Jordgubbsbullar
Ingredienser
cirka 20 bullar
100 g | smör |
5 dl | mjölk |
50 g | färsk jäst |
1 | ägg |
2 dl | socker |
1 tsk | salt |
cirka 12 dl | vetemjöl |
Fyllning: |
|
---|---|
cirka 500 g | jordgubbar (frysta eller färska) |
1 dl | socker |
200 g | färskost |
Vaniljglasyr: |
|
---|---|
50 gram | smält smör |
1,5 dl | florsocker |
1 msk | vaniljsocker |
1 msk | vatten |
valnötter |
Gör så här:
- Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i det ljumma degspadet.
- Tillsätt ägg, socker och salt. Rör in mjölet litet i taget och knåda in det sista mjölet tills degen blir smidig. Låt jäsa cirka 30 minuter under bakduk.
- Koka upp jordgubbarna tillsammans med sockret. Låt sjuda ca 5 minuter (cirka 10 minuter om frysta jordgubbar används). Låt svalna.
- Kavla ut degen till en rektangulär platta på mjölat bakbord.
- Bred på färskost och de avsvalnade jordgubbarna. Rulla ihop degen så tätt som möjligt och skär i 2 cm tjocka bitar.
- Placera bullarna i en smord långpanna. Låt jäsa ytterligare ½ timme. Grädda i 225°C i cirka 15 minuter.
- Låt bullarna svalna. Blanda ihop ingredienserna till vaniljglasyren och ringla över bullarna. Toppa med valnötter.
