Jordärtskockssoppa med päroncider
Ingredienser
6 portioner
1 msk
 olivolja
                    2
 schalottenlökar, en gul lök eller cirka ½ purjolök
                    2
 vitlöksklyftor
                    Cirka 2 cm
 färsk ingefära
                    800 g
 jordärtskocka
                    3
 mogna päron, skalade och urkärnade
                    1 l
 grönsaksbuljong (värm buljongen färdig i en annan kastrull)
                    Salt, peppar
                    1 ½ dl
 grädde eller crème fraîche (kan uteslutas)
                    2 dl
 inhemsk päroncider (med eller utan alkohol)
                    1
 citron för att förhindra missfärgningen av jordärtskockorna vid skalningsskedet
                    Dekoration
1
 päron
                    1 tsk
 smör
                    Så gör du
- Häll upp vatten i en stor skål och pressa i citronsaft och lämna citronbitarna i vattnet.
- Skala jordärtskockorna och lägg dem i citronvattnet. Skala päronen och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran.
- Värm olivolja i en kastrull och sätt i löken och vitlöken. Fräs en stund tills löken blivit mjuk, men inte fått färg.
- Skär jordärtskockorna och päronen i mindre bitar och lägg i kastrullen. Fräs en stund och häll på grönsaksbuljongen. Koka i cirka 20–30 minuter, eller tills jordärtskockorna är mjuka.
- Häll i grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Dekoration
- Skär päronet tunt på längden.
- Stek det snabbt i smör så det får en gyllenbrun färg.
Servering
- Häll upp soppa i soppskålar. Lägg en skiva stekt päron på varje soppa och häll på en skvätt päroncider.
 
               
       
      