Jordärtskockssoppa med päroncider
Ingredienser
6 portioner
1 msk | olivolja |
2 | schalottenlökar, en gul lök eller cirka ½ purjolök |
2 | vitlöksklyftor |
Cirka 2 cm | färsk ingefära |
800 g | jordärtskocka |
3 | mogna päron, skalade och urkärnade |
1 l | grönsaksbuljong (värm buljongen färdig i en annan kastrull) |
Salt, peppar | |
1 ½ dl | grädde eller crème fraîche (kan uteslutas) |
2 dl | inhemsk päroncider (med eller utan alkohol) |
1 | citron för att förhindra missfärgningen av jordärtskockorna vid skalningsskedet |
Dekoration |
|
---|---|
1 | päron |
1 tsk | smör |
Så gör du
- Häll upp vatten i en stor skål och pressa i citronsaft och lämna citronbitarna i vattnet.
- Skala jordärtskockorna och lägg dem i citronvattnet. Skala päronen och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran.
- Värm olivolja i en kastrull och sätt i löken och vitlöken. Fräs en stund tills löken blivit mjuk, men inte fått färg.
- Skär jordärtskockorna och päronen i mindre bitar och lägg i kastrullen. Fräs en stund och häll på grönsaksbuljongen. Koka i cirka 20–30 minuter, eller tills jordärtskockorna är mjuka.
- Häll i grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Dekoration
- Skär päronet tunt på längden.
- Stek det snabbt i smör så det får en gyllenbrun färg.
Servering
- Häll upp soppa i soppskålar. Lägg en skiva stekt päron på varje soppa och häll på en skvätt päroncider.
