• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Jordärtskockssoppa med päroncider

Jordärtskockssoppa med päroncider

Ingredienser


6 portioner


1 msk
olivolja
2
schalottenlökar, en gul lök eller cirka ½ purjolök
2
vitlöksklyftor
Cirka 2 cm
färsk ingefära
800 g
jordärtskocka
3
mogna päron, skalade och urkärnade
1 l
grönsaksbuljong (värm buljongen färdig i en annan kastrull)
Salt, peppar
1 ½ dl
grädde eller crème fraîche (kan uteslutas)
2 dl
inhemsk päroncider (med eller utan alkohol)
1
citron för att förhindra missfärgningen av jordärtskockorna vid skalningsskedet

Dekoration

1
päron
1 tsk
smör

Så gör du


  1. Häll upp vatten i en stor skål och pressa i citronsaft och lämna citronbitarna i vattnet.
  2. Skala jordärtskockorna och lägg dem i citronvattnet. Skala päronen och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran.
  3. Värm olivolja i en kastrull och sätt i löken och vitlöken. Fräs en stund tills löken blivit mjuk, men inte fått färg.
  4. Skär jordärtskockorna och päronen i mindre bitar och lägg i kastrullen. Fräs en stund och häll på grönsaksbuljongen. Koka i cirka 20–30 minuter, eller tills jordärtskockorna är mjuka.
  5. Häll i grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

Dekoration


  1. Skär päronet tunt på längden.
  2. Stek det snabbt i smör så det får en gyllenbrun färg.

Servering


  1. Häll upp soppa i soppskålar. Lägg en skiva stekt päron på varje soppa och häll på en skvätt päroncider.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Soppa
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Jordärtskockssoppa med päroncider

Detta kan intressera dig

Städa i trädgården när hösten kommer

Hösten är här på allvar och det börjar bli dags att fundera på städning, odling och sådd. Nu är det dags att göra trädgården redo för vintern!

Hushåll

Marthaförbundet deltar i landsbygdsparlamentet

Finlands största idéfestival bjuder in till landsbygdssamtal i Nurmes i september. Svenskspråkigt programinslag lyfter beredskap i vardagen och trygghet i byn.

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet