• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Havretårta med apelsin och bär

Havretårta med apelsin och bär

Ingredienser


12–15 portioner


Havrebotten, 3 st

100 g
smör
1 dl
socker
½ dl
honung
2
ägg
4 dl
(glutenfria) havregryn
2 msk
ljus glutenfri mjölblandning
1 tsk
bakpulver

Fyllning

4 dl
vispgrädde
400 g
turkisk yoghurt
3 msk
socker
2 tsk
vaniljsocker
½
apelsin, skalet rivet
Cirka 2,5 dl
svartvinbärssylt
200 g
frysta bär (till exempel vinbär och hallon)

Dekoration

Sockrat apelsinskal
Sockrade tranbär
Krossade maränger
Apelsinskivor

Sockrade apelsinskal

1
apelsin
½ dl
vatten
½ dl
socker

Sockrade tranbär

100 g
tranbär
1
äggvita
Cirka 2 dl
florsocker

Så gör du


  1. Tillred först bottnarna. Sätt ugnen på 200 grader. Skriv ut eller rita en M-schablon på ett ark i storlek A3.
  2. Smält smöret. Blanda i socker, honung och ägg. I en annan skål blandar du havregryn, mjölblandning och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör ihop till en smet.
  3. Dela smeten i tre lika stora delar. Lägg M-schablonen under bakplåtspapperet och klicka ut ett tunt lager av 1/3 av smeten enligt M-schablonen, använd en liten kniv eller fuktade fingrar. Dra fram schablonen och upprepa med de två återstående delarna av smeten.
  4. Grädda bottnarna i cirka 7 minuter, eller tills kanterna är gräddade. Låt bottnarna svalna, så att formen bibehålls. Bottnarna förvaras i rumstemperatur tills de får sin fyllning.

Fyllning


  1. Rör ner socker, vaniljsocker och rivet apelsinskal i yoghurten. Vispa grädden och rör ner den i yoghurten.
  2. Lyft en av de färdiga M-bottnarna till ett serveringsfat. Spritsa 1/3 av fyllningen i små klickar längs de yttre kanterna och över de tjockare delarna av bottnen. Fyll de tomma utrymmena med svartvinbärssylt. Strö över frysta bär.
  3. Lägg den andra bottnen ovanpå fyllningen och upprepa enligt punkt 2 ovanför. Lägg den tredje bottnen ovanpå det andra lagret. Spritsa fyllningen som ett pärlband längs de yttre kanterna.
  4. Dekorera kakan med till exempel tunna apelsinskivor, sockrade apelsinskal, sockrade tranbär och marängkross.
  5. Kakan kan serveras genast, då tårtbottnarna är krispiga, eller senare, då bottnarna är lite mjuka. Den färdiga kakan förvaras i kylskåp.

Sockrade apelsinskal


  1. Tvätta apelsinen och dra långa, tunna remsor av skalet med en skalkniv.
  2. Skär apelsinskalet i långa strimlor.
  3. Koka upp socker och vatten, lägg i apelsinskalet, låt koka i cirka 5 minuter. Separera apelsinstrimlorna och låt torka på ett bakplåtspapper under natten. Använd som dekoration.

Sockrade tranbär


  1. Om du använder frysta bär, låt dem tina lite.
  2. Separera äggvitan och vispa upp den lätt.
  3. Mät upp florsockret i en separat skål.
  4. Doppa bären i äggvitan och rulla dem efter det i florsockret.
  5. Låt bären torka en stund och rulla dem i sockret en gång till. Använd som dekoration eller ät dem som godis.

MARTHA
TIPSAR

Under försommaren kan man ersätta svartvinbärssylten med rabarbersylt, och under bärsäsongen ersätts de frysta bären med färska bär. På hösten kan man använda äpple i fyllningen.

Kategorier

  • Martha120
  • Recept
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Dessert
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Specialkost
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Havretårta med apelsin och bär

Detta kan intressera dig

Glutenfri ugnsgröt på havrekorn

Recept

Mandelkaka med säsongens bär

Recept

Basrecept för gröt på gryn

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet