• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Grisfilé med äpple, rosmarin & rostade rotfrukter

Grisfilé med äpple, rosmarin & rostade rotfrukter

Ingredienser


500–600 g
gris inrefilé (kassler och yttrefilé passar också)
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
Olja för stekning
1 msk
färsk rosmarin
1 dl
vatten
½ msk
buljongpulver eller ½ grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas)
150 g
crème fraîche
1–2 msk
grov senap
Honung
3
höstäpplen i klyftor
Salt, peppar

Rostade rotfrukter

Cirka 1 l
rotfrukter (exempelvis morot, palsternacka, potatis)
1 msk
honung
2 msk
olivolja
2 msk
färsk timjan eller rosmarin
Salt, peppar

Så gör du


  1. Finhacka lök och vitlök.
  2. Bryn köttet i olja i en stekpanna tills det fått fin stekyta. Sätt åt sidan.
  3. Tillsätt lök, vitlök och rosmarin i stekpannan och bryn tills löken är mjuk men inte tagit färg.
  4. Tillsätt senap och häll i vatten och buljongpulver. Lägg i köttbitarna och tillsätt crème fraîche och äppelklyftor.
  5. Smaksätt med honung, salt och peppar och låt små sjuda i 3–4 minuter eller tills köttet är genomstekt och äppelklyftorna mjuka. Servera med rostade rotfrukter.

Rostade rotfrukter


  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala och tärna rotfrukterna och ringla över olivolja, honung och smaksätt med salt, svartpeppar och timjan eller rosmarin.
  3. Rosta rotfrukterna i 25–30 minuter eller tills de har fått färg och är mjuka. Det är bra att röra om grönsakerna med jämna mellanrum när de är i ugnen så de får en jämn yta.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Gryta
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Kött, vilt
  • Frukt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Grisfilé med äpple, rosmarin & rostade rotfrukter

Detta kan intressera dig

Ungmarthas julkalnder: Lucka 9

I dagens lucka hittar du receptet på denna goda äppelglögg. Ett tips är att göra en tillräckligt stor mängd för att behålla en flaska själv och ge bort en som present.

UngMartha

Marina Nygård: Borde vi sluta baka bröd – för ekonomins skull?

Ska vi verkligen sluta läsa läxor med våra barn och odla grönsaker – för produktivitetens skull? I debatten om Finlands framtid har vardagliga sysslor som fönsterputs och läxläsning kallats ineffek...

Ekonomi

Marthaförbundet rekryterar: Projektkoordinator till fiskprojekt

Bli en ambassadör för den inhemska smartfisken! Marthaförbundet anställer en projektkoordinator till fiskprojektet "Smartfisk - från hav till tallrik".

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet