Grisfilé med äpple, rosmarin & rostade rotfrukter
Ingredienser
500–600 g | gris inrefilé (kassler och yttrefilé passar också) |
1 | gul lök |
1 | vitlöksklyfta |
Olja för stekning | |
1 msk | färsk rosmarin |
1 dl | vatten |
½ msk | buljongpulver eller ½ grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas) |
150 g | crème fraîche |
1–2 msk | grov senap |
Honung | |
3 | höstäpplen i klyftor |
Salt, peppar |
Rostade rotfrukter |
|
---|---|
Cirka 1 l | rotfrukter (exempelvis morot, palsternacka, potatis) |
1 msk | honung |
2 msk | olivolja |
2 msk | färsk timjan eller rosmarin |
Salt, peppar |
Så gör du
- Finhacka lök och vitlök.
- Bryn köttet i olja i en stekpanna tills det fått fin stekyta. Sätt åt sidan.
- Tillsätt lök, vitlök och rosmarin i stekpannan och bryn tills löken är mjuk men inte tagit färg.
- Tillsätt senap och häll i vatten och buljongpulver. Lägg i köttbitarna och tillsätt crème fraîche och äppelklyftor.
- Smaksätt med honung, salt och peppar och låt små sjuda i 3–4 minuter eller tills köttet är genomstekt och äppelklyftorna mjuka. Servera med rostade rotfrukter.
Rostade rotfrukter
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skala och tärna rotfrukterna och ringla över olivolja, honung och smaksätt med salt, svartpeppar och timjan eller rosmarin.
- Rosta rotfrukterna i 25–30 minuter eller tills de har fått färg och är mjuka. Det är bra att röra om grönsakerna med jämna mellanrum när de är i ugnen så de får en jämn yta.
