• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör
Max 60 min

Ingredienser


4 portioner


1
nykålshuvud

Bönröra

1 hel
vitlök
1 förpackning á 380 g
kokta stora vita bönor
2 msk
rybsolja
1 msk
citronsaft
1/2 tsk
salt
svartpeppar
1/2
grönsaksbuljongtärning
1/2 dl
vatten

Brynt dillsmör med hasselnötter

75 g
smör
1 knippe
dill
1 dl
hasselnötter

Så gör du


  1. Värm grillen. Skär av toppen av en hel vitlök och slå in den i ett foliepaket med en tesked olja, lite salt och peppar. Grilla vitlöken mjuk på grillen medan du väntar på den perfekta värmen för nykålen.
  2. Förbered bönröran: Låt bönorna rinna av, skölj och mixa bönor tillsammans med olja, citronsaft, salt och peppar. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen i vattnet. Tillsätt vätskan i bönröran och mixa tills den har en len och mjuk konsistens. Späd ut med mer vatten vid behov.
  3. Skär nykålen i 4–8 klyftor beroende på hur stor kålhuvudet är (spara roten så att klyftorna håller ihop). Ringla över olja, salt och peppar och grilla kålen snabbt på direkt värme för att ge en fin yta. Vänd kålen försiktigt så att inte kålbladen faller av. Lägg sedan över på indirekt värme och grilla tills kålen blivit mjuk.
  4. Brynt dillsmör: Smält smöret i en kastrull. Rör med en visp på medelhög värme så att inte smöret bränner fast. När smöret blir gyllenbrunt och börjar dofta nötigt tar du bort smöret från spisen. Finhacka dillen och grovhacka hasselnötterna. Rör ner dill och nötter i smöret.
  5. Bred ut bönröran på ett stort serveringsfat eller portionera på tallrikar. Lägg på den grillade kålen. Ringla över det brynta dillsmöret.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Maträtt
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Detta kan intressera dig

Grillad fruktsallad med vispad crème fraiche

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet