• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Gratinerad tunga med svampstuvning, kokt potatis och klappgurka

Gratinerad tunga med svampstuvning, kokt potatis och klappgurka
Max 60 min

Ingredienser


6 portioner


1
kokt tunga
1 sats
kantarellstuvning
2 dl
riven parmesanost

Svampstuvning

1 l
svamp, exempelvis kantareller, karljohan eller trattkantareller
1
gul lök
2 msk
smör
1 tsk
sojasås
1 msk
vetemjöl
2 dl
vispgrädde
1/2 dl
vatten
Salt, peppar

Klappgurka

1
gurka
1/2 dl
ättika
1/2 dl
socker
1 dl
vatten
1 knippe
dill
1 tsk
salt
Vitpeppar (kan uteslutas)

Så gör du


  1. Skär upp tunna skivor av den kokta tungan och lägg i en ugnsform.
  2. Häll över kantarellstuvning och riv över parmesanost.
  3. Värm ugnen till 220 grader. Gratinera i cirka 15 minuter. Servera med kokt potatis och klappgurka.

Svampstuvning


  1. Rensa svampen och skär stora exemplar i mindre bitar. Skala och hacka löken.
  2. Låt svampen fräsa i stekpanna tills den egna vätskan kokat in. Tillsätt smöret och den hackade löken och låt puttra ytterligare några minuter under omrörning tills löken är mjuk.
  3. Blanda i mjöl och rör om. Tillsätt grädde, vatten och soja och låt allt sjuda ihop, om såsen känns för tjock kan du tillsätta lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Klappgurka


  1. Skiva gurkan tunt. Hacka dillen.
  2. Lägg gurkan i en glasburk med lock. Tillsätt övriga ingredienser.
  3. Lägg på locket och skaka kraftigt, så att sockret och saltet smälter.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Gratinerad tunga med svampstuvning, kokt potatis och klappgurka

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet