Gräddstekt kål med ytterfilé av hjort och lingonchutney
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Stekt ytterfilé av hjort:
400 g
ytterfilé av hjort eller annat vilt
rybsolja
rosmarin
salt
peppar
smör till och olja till stekning
Gräddstekt kål:
400 g
svartkål eller grönkål
2
gula lökar
1
vitlöksklyfta
smör och olja till stekning
1 dl
vatten
3 dl
matlagningsgrädde
1/2
citron (saft + ca 1 tsk rivet skal)
1/2-1 tsk
svartpeppar
1 tsk
salt
Lingonchutney:
5 dl
lingon (och/ eller tranbär)
1
rödlök
2
chilifrukter
2
kanelstänger
4 msk
farinsocker
1,5 dl
äppelcidervinäger
1 tsk
rosmarin eller en rosmarinkvist
3 msk
smör till stekning
Så gör du:
- Marinera köttet genom att gnida in den med olja, salt, peppar och rosmarin. Låt stå ca en timme.
- Lingonchutney: Finhacka lök och chili och stek i smör i en kastrull. Tillsätt socker och fräs en stund under omrörning. Blanda ner lingon, vinäger och kanelstänger och låt koka på svag värme cirka 15 minuter under lock. Tillsätt rosmarin. Låt svalna och häll upp i väl rengjord glasburk.
- Förbered kålen: Skölj och skär bort den grova stammen och grovhacka bladen. Lägg åt sidan.
- Skala och strimla gul lök och vitlök. Hetta upp en klick smör och lite olja i en stekpanna. Fräs löken på medelvärme i några minuter tills den blir mjuk och glansig.
- Skala och strimla gul lök och vitlök. Hetta upp en klick smör och lite olja i en stekpanna. Fräs löken på medelvärme i några minuter tills den blir mjuk och glansig.
- Lägg i kålen och stek 1–2 minuter tills den mjuknar något. Häll sedan i vattnet och låt det koka upp.
- Tillsätt matlagningsgrädde, citronsaft, citronskal, svartpeppar och salt.
- Låt allt koka upp och sjuda några minuter tills kålen är mjuk och såsen krämig.
- Justera smaken med mer citron, salt eller peppar vid behov.
- Stek köttet: Lägg smör och olja i en stekpanna (gärna gjutjärn). Stek filén på medelhög värme tills den får en fin gyllenbrun yta eller tills filén har en innertemperatur på ca 56 grader.
- Servera den gräddstekta kålen med köttet och lingonchutneyn. Toppa eventuellt med de picklade senapsfröna som blev över från förrätten. Picklade rotfrukter fungerar också ypperligt till rätten.
Blev du sugen på picklade rotfrukter? Gör en 1-2-3 lag och tillsätt 50 g av t.ex kålrabbi, morot eller rättika. Hyvla rotfrukten tunt (t.ex. med osthyvel eller mandolin). Lägg den i en skål eller burk och häll över lagen.