Glutenfri limpa
Ingredienser
1 l | surmjölk |
75 g | jäst |
3 dl | sirap |
1 msk | psylliumfröskal |
1 msk | salt |
1 ½ dl | linfrökross |
¾ dl | oskalade sesamfrön |
¾ dl | solrosfrön |
3 dl | havrekli |
5 dl | glutenfri grov mjölmix |
7 dl | glutenfri ljus mjölmix |
Till pensling: 1 del sirap, 3 delar vatten |
Så gör du
- Värm surmjölken fingervarmt, till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt surmjölken och psyllium och låt svälla cirka 10 minuter.
- Blanda i resten av ingredienserna. Degen knådas inte.
- Fördela degen i 2 smorda formar (2 liter) och låt jäsa i 1,5 timme under bakduk.
- Värm ugnen till 175 grader och grädda limporna i mitten av ugnen.
- Efter att limporna gräddats i 1,5 timme penslas de med sirap-vattenblandningen.
- Ställ in limporna på nytt i ugnen och grädda i ytterligare cirka 30 minuter.
