• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Gelétårta med vaniljkräm & bär eller frukt

Ingredienser


12–14 bitar


Sockerkaka

4
ägg
3 dl
socker
4–6 msk
hett vatten
1 ½ dl
vetemjöl
1 ½ dl
potatismjöl
2 tsk
bakpulver
Vaniljsocker

Vaniljkräm

1 dl
grädde
2
äggulor
1 ½ msk
potatismjöl eller 2 msk maizena
1 msk
socker
2 tsk
vaniljsocker

Gelé till tårtor

2 dl
vatten
1 dl
gelésocker

Sockerkaka


  1. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt under tiden det heta vattnet litet i sänder.
  2. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Rör försiktigt om.
  3. Slå massan i smord och brödbeströdd form.
  4. Grädda cirka 50 minuter i 175 grader varm ugn.
  5. Dela den kalla sockerkakan i 2 eller 3 bottnar. Lägg ihop bottnarna med vaniljkrämen emellan. Dekorera kakan med bär eller frukt. Avsluta med ett lager gelé.

Vaniljkräm


  1. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
  2. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
  3. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Med potatismjöl används krämen nygjord, med maizena kan den göras en dag i förväg. OBS! du kan också använda vispbar vaniljsås, som vispas upp till hårt skum.
  4. Bred krämen mellan kakbottarna.

Gelé till tårtor


  1. Koka upp vattnet och rör ned gelésockret.
  2. Rör om tills sockret smälter och lagen blir klar.
  3. Lyft kastrullen från spisen och låt svalna 2–4 minuter.
  4. Bred gelén med hjälp av sked på bären eller frukten, först tunt och sedan tjockare. Vid behov får du gelén flytande på nytt genom att värma lösningen.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Årsmöte 2026 i Raseborg

Marthaförbundets årsmöte 2026 hålls 25.4 Raseborg. Följ med mötesinfon här!

Mandelkaka med säsongens bär

Recept

Pizza med svamp och blåbär

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet