• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Gelétårta med vaniljkräm & bär eller frukt

Ingredienser


12–14 bitar


Sockerkaka

4
ägg
3 dl
socker
4–6 msk
hett vatten
1 ½ dl
vetemjöl
1 ½ dl
potatismjöl
2 tsk
bakpulver
Vaniljsocker

Vaniljkräm

1 dl
grädde
2
äggulor
1 ½ msk
potatismjöl eller 2 msk maizena
1 msk
socker
2 tsk
vaniljsocker

Gelé till tårtor

2 dl
vatten
1 dl
gelésocker

Sockerkaka


  1. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt under tiden det heta vattnet litet i sänder.
  2. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Rör försiktigt om.
  3. Slå massan i smord och brödbeströdd form.
  4. Grädda cirka 50 minuter i 175 grader varm ugn.
  5. Dela den kalla sockerkakan i 2 eller 3 bottnar. Lägg ihop bottnarna med vaniljkrämen emellan. Dekorera kakan med bär eller frukt. Avsluta med ett lager gelé.

Vaniljkräm


  1. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
  2. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
  3. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Med potatismjöl används krämen nygjord, med maizena kan den göras en dag i förväg. OBS! du kan också använda vispbar vaniljsås, som vispas upp till hårt skum.
  4. Bred krämen mellan kakbottarna.

Gelé till tårtor


  1. Koka upp vattnet och rör ned gelésockret.
  2. Rör om tills sockret smälter och lagen blir klar.
  3. Lyft kastrullen från spisen och låt svalna 2–4 minuter.
  4. Bred gelén med hjälp av sked på bären eller frukten, först tunt och sedan tjockare. Vid behov får du gelén flytande på nytt genom att värma lösningen.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Sprid budskapet! – Marthas guide till effektiv kommunikation

Att nå ut med information om er förening och era evenemang kan upplevas som en av föreningslivets största utmaningar. Marthaförbundets kommunikatör Linn Jung ger 10 tips om hur du marknadsför just ...

Marthaförbundet

Buss från Borgå till årsmötet 2025

För att så många som möjligt skall kunna åka med till Åland har vi en gemensam buss som startar från Lovisa och kör via Borgå-Söderkulla-Helsingfors (Kiasma) till Åbo.

Äppelkompott & pannacotta med gräddfil

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet