Gelétårta med vaniljkräm & bär eller frukt
Ingredienser
12–14 bitar
Sockerkaka |
|
---|---|
4 | ägg |
3 dl | socker |
4–6 msk | hett vatten |
1 ½ dl | vetemjöl |
1 ½ dl | potatismjöl |
2 tsk | bakpulver |
Vaniljsocker |
Vaniljkräm |
|
---|---|
1 dl | grädde |
2 | äggulor |
1 ½ msk | potatismjöl eller 2 msk maizena |
1 msk | socker |
2 tsk | vaniljsocker |
Gelé till tårtor |
|
---|---|
2 dl | vatten |
1 dl | gelésocker |
Sockerkaka
- Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt under tiden det heta vattnet litet i sänder.
- Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten. Rör försiktigt om.
- Slå massan i smord och brödbeströdd form.
- Grädda cirka 50 minuter i 175 grader varm ugn.
- Dela den kalla sockerkakan i 2 eller 3 bottnar. Lägg ihop bottnarna med vaniljkrämen emellan. Dekorera kakan med bär eller frukt. Avsluta med ett lager gelé.
Vaniljkräm
- Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
- Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
- Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Med potatismjöl används krämen nygjord, med maizena kan den göras en dag i förväg. OBS! du kan också använda vispbar vaniljsås, som vispas upp till hårt skum.
- Bred krämen mellan kakbottarna.
Gelé till tårtor
- Koka upp vattnet och rör ned gelésockret.
- Rör om tills sockret smälter och lagen blir klar.
- Lyft kastrullen från spisen och låt svalna 2–4 minuter.
- Bred gelén med hjälp av sked på bären eller frukten, först tunt och sedan tjockare. Vid behov får du gelén flytande på nytt genom att värma lösningen.