• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Pitabröd med köttbullar, inlagd aubergine & tzatziki

Pitabröd med köttbullar, inlagd aubergine & tzatziki

Ingredienser


8–10 portioner


Pitabröd, cirka 8–10 bröd

3 dl
vatten
25 g
jäst
1 msk
socker (kan uteslutas)
1 ½ tsk
salt
Cirka 8 dl
vetemjöl

Tzatziki

2 dl
naturell yoghurt, med fettprocent 10
¼–½
gurka
1–2
vitlöksklyftor
Salt, peppar, mynta

Örtiga köttbullar

400 g
köttfärs
1
finhackad färsk lök
1
vitlöksklyfta
¾ tsk
salt
1 tsk
kanel
1 dl
finklippta örter (persilja, koriander, basilika)
1
ägg

Inlagd aubergine

1
aubergine/äggplanta
1 tsk
salt
Olivolja
Rosmarinkvist
3
vitlöksklyftor

Pitabröd


  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Häll över till en stor skål och rör ner jäst, socker och salt. Rör om så att jästen löser upp sig.
  3. Blanda i vetemjölet lite i gången och knåda till en mjuk deg som inte är klibbig. Låt degen jäsa i en degbunke eller under en bakduk i cirka en halvtimme.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i 8–10 delar. Forma eller kavla till små runda, platta kakor. Låt pitabröden jäsa i 15 minuter på ett bakplåtspapper.
  5. Ställ in en plåt i ugnen för att den ska bli het.
  6. Ta ut den heta plåten ur ugnen och dra över bakplåtspappret med pitabröden på plåten. Grädda pitabröden i 15 minuter.

Tzatziki


  1. Riv gurkan på den grövsta sidan av rivjärnet och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Blanda gurka och yoghurt. Smaksätt med pressad vitlök, salt, peppar och mynta.

Örtiga köttbullar


  1. Röra samman ingredienser till färsen och arbeta den en stund.
  2. Forma till köttbullar och stek dem i panna. Tips! Passa på att göra en större sats då du ändå är igång.

Inlagd aubergine


  1. Tvätta och skiva auberginen. Strö salt över skivorna och låt dem svettas.
  2. Stek aubergineskivorna i panna på spisen eller på långpanna i het ugn, 250 grader i cirka 15 minuter per sida.
  3. Låt svalna och placera sedan i ren glasburk, varva med vitlök och stoppa ner 1–2 rosmarinkvistar.
  4. Häll på god olja och täck väl. Låt stå svalt och mörkt.

Fyllda pitabröd


  1. Fyll pitabröden med inlagd aubergine, köttbullar, tzatziki och sallatsblad.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Picknick
  • Maträtt
  • Salta bakverk
  • Såser & röror
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Spannmål
  • Kött, vilt
  • Restmat
  • Mattraditioner
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Pitabröd med köttbullar, inlagd aubergine & tzatziki

Detta kan intressera dig

Hantering av inhemsk vild fisk

Har du svårt att få in den inhemska fisken i måltiden? Eller vill du rentav lära dig hantera hela fiskar? Här är Arbis-kursen med underutnyttjad smartfisk på menyn. Kursen arrangeras i samarbete me...

Med hållbarhet som hjärtefråga

Linnea Strand saknade en marthaförening, så hon lät grunda en. I Närpesnejdens Marthaförening har både unga och äldre från flera kommuner hittat sin plats.

Medlem

Ekonomiskolan fortsätter inspirera unga i Österbotten

Ekonomiskolan i Österbotten, ett samarbete mellan Finlands Svenska Marthaförbund och LokalTapiola Österbotten, är nu inne på sitt tredje år. Syftet är att ge ungdomar i årskurs 8 praktiska verktyg ...

Ekonomi

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet