Friterade zucchini- och pumpablommor
Ingredienser
4 portioner
Frityrsmet
Gör så här
- Skölj snabbt blommorna på utsidan och plocka bort eventuellt skräp från insidan. Låt torka på kökshandduk.
- Blanda vetemjöl och salt i en skål. Vispa ner vatten lite i taget till en jämn smet.
- Värm olja i en kastrull eller gryta till cirka 170 grader.
- Doppa försiktigt en blomma i taget i frityrsmeten och lägg därefter försiktigt ner den i oljan. Fritera några blommor i taget tills de har en gyllenbrun färg och knaprig yta.
- Låt rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt och servera direkt.
Fritering och säkerhet
Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.
Reglera oljans värme
Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.
