• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fiskfilé med skarp tranbärssås

Fiskfilé med skarp tranbärssås

Ingredienser


150 g
fiskfilé per person (abborre, gös eller sik)
50 g
schalottenlök eller gul lök
50 g
djupfrysta tranbär
2 dl
fisk- eller grönsaksbuljong
Salt
½ tsk
socker
25 g
smör

Så gör du


  1. Skär löken i fina ringar och låt dem mjukna utan att brynas i litet av smöret i en kastrull.
  2. Kör de upptinade tranbären genom en saftcentrifug och skölj den ganska tjocka saften ur centrifugens skål med en skvätt vatten eller buljong. Häll saften i lökkastrullen. Låt koka sakta tills löken är mjuk, cirka 20 minuter. Smaka av, salta om så behövs. Syrligheten kan minskas med socker, men minns att såsen skall vara ganska skarp.
  3. Stäng av värmen och vispa i smöret. Håll såsen het, men inte kokande. Skärpan kan också minskas genom tillsats av fiskbuljong.
  4. Skär fiskfiléerna helt benfria. Koka filéerna sakta i buljongen, ta upp och servera på varma tallrikar med en ordentlig klick sås på sidan om.
  5. Garnera gärna portionerna med någonting grönt, till exempel färska kryddörter, vårlök eller gurka.
  6. Servera kokt potatis till fisken.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fiskfilé med skarp tranbärssås

Detta kan intressera dig

Marthaförbundet byter medlemsregister 2025

Marthaförbundet byter ut det gamla medlemsregistret mot ett nytt 2025. Det här behöver du som ansvarsperson i föreningen veta.

Nyheter

Ordförande Mia Hafréns tal på årsmötet 2025

Marthaförbundets ordförande Mia Hafrén öppnade årsmötet i Mariehamn med ett tal. Här kan du läsa hela.

Nyheter

Lucka 9: Ungmarthas julkalender

Pepparkaka och choklad – en kombination som garanterat sprider julstämning till dessertbordet. I dagens lucka tipsar vi om en enkel och lyxig efterrätt där dessa smaker möts på bästa sätt.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet