• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fiskbuljong

Fiskbuljong

Ingredienser


1 kg
fiskskrov eller fiskrens som huvud och fenor, utan gälar
2 l
vatten
1–2 tsk
salt per liter vatten
En halv
morot (som ger söt smak)
½–1
gul lök
1–2
persiljekvistar
Vitpepparkorn
Lagerblad

Så gör du


  1. Lägg sköljda fiskskrov i en kastrull, häll på vattnet och koka upp. Om grumligheter flyter upp, så skumma.
  2. Hacka grovt löken, skala moroten. Tillsätt dem och resten av ingredienserna och koka kraftigt utan lock i 20 minuter.
  3. Vill man koncentrera smaken – sila bort fiskrenset (och grönsakerna), och koka ytterligare, så att vätskan reduceras och smaken blir mera koncentrerad.
  4. Vill du ytterligare koncentrera fiskbuljongen – fortsätt kokningen (reduceringen) efter det att du silat bort ben.

MARTHA
TIPSAR

Att koka en egen buljong är inte svårt, men tar lite tid. Det lönar sig att koka smaken ur ben från både fisk, fågel och kött. Här är ett recept på fiskbuljong som går lite snabbare att göra än köttbuljong. Fiskbuljongen med ben ska inte koka mer är cirka 20 minuter, annars blir den besk. Till buljong används ljusa fisksorter, helst inte fet fisk som sill och strömming.

Kategorier

  • Hushåll
  • Matsvinn
  • Recept
  • Maträtt
  • Soppa
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Restmat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fiskbuljong

Detta kan intressera dig

Enkel matvardag: Julmat i köket med Louise Mérus

Välkomna till Marthaköket för att laga mat tillsammans förälder och barn! Kocken och matkreatören Louise Mérus, som också upprätthåller Marthas instagramkonto Marthas vardagsmat, kommer att leda er...

Uttalande: Frivilligarbete och trygghet för alla

Finlands svenska Marthaförbund godkände på sitt årsmöte i Mariehamn lördagen den 17 maj 2025 ett uttalande om betydelsen av frivilligarbete och trygghet för alla. Förbundet vill lyfta fram frivilli...

Marthaförbundet

Lucka 15: Ungmarthas julkalender

Krispig crostini toppad med krämig getost, karamelliserade päron och färsk rosmarin – en elegant förrätt eller ett gott småplock till glöggmyset.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet