Fiskbuljong
Ingredienser
1 kg | fiskskrov eller fiskrens som huvud och fenor, utan gälar |
2 l | vatten |
1–2 tsk | salt per liter vatten |
En halv | morot (som ger söt smak) |
½–1 | gul lök |
1–2 | persiljekvistar |
Vitpepparkorn | |
Lagerblad |
Så gör du
- Lägg sköljda fiskskrov i en kastrull, häll på vattnet och koka upp. Om grumligheter flyter upp, så skumma.
- Hacka grovt löken, skala moroten. Tillsätt dem och resten av ingredienserna och koka kraftigt utan lock i 20 minuter.
- Vill man koncentrera smaken – sila bort fiskrenset (och grönsakerna), och koka ytterligare, så att vätskan reduceras och smaken blir mera koncentrerad.
- Vill du ytterligare koncentrera fiskbuljongen – fortsätt kokningen (reduceringen) efter det att du silat bort ben.
