• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fermenterad morot

Fermenterad morot
Över 60 min

Ingredienser


1 liter


1 kg
skalad morot
15 g
havssalt (1 msk)

Smaksättningsförslag

2 tsk
fänkålsfrön eller
1 msk
senapsfrön eller
50 g
färsk ingefära (skalas och rivs tillsammans med moroten)

Gör så här


  1. Riv moroten grovt. Blanda morot med salt i en beredningsskål och låt stå en stund.
  2. Bearbeta moroten med händerna tills det bildas rejält med vätska. Blanda eventuellt ner kryddning.
  3. Packa moroten i en steriliserad enliters glasburk med patentlock och gummiring.
  4. Toppa med vätskan som blivit kvar i skålen, den ska täcka ungefär 1–2 cm. Lämna minst 5 cm till burkens övre kant.
  5. Ta en tvåliters fryspåse, veckla ut den i burken och tryck ner den på morotens yta. Häll vatten i påsen så att det nästan når upp till burkens kant. Pressa luften ur påsen och knyt en knut högt upp på påsen. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
  6. Låt burken stå i en form i rumstemperatur i 14 dagar. Täck gärna med en kökshandduk eftersom det pyser ut vätska de första dagarna när fermenteringsprocessen kommit igång. Därefter får den stå i kyl och mogna i minst två veckor innan den provsmakas.

Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.

MARTHA
TIPSAR

Grönsaker kan tas tillvara genom fermentering. Det ger en god syrlig smak och lång hållbarhet. Mjölksyrebakterierna i fermenterade produkter kan stärka tarmfloran. Variera genom att ersätta en del av moroten med riven palsternacka, zucchini eller rotselleri.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Vegan
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fermenterad morot

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet