• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fattoush-sallad

Fattoush-sallad
Max 60 min

Ingredienser


4 portioner


2–3
pitabröd (se recept nedan)
1 msk
olivolja
2 tsk
sumak eller citronpeppar
1 kruka
romansallat
1
gurka
1
vårlök
250 g
körsbärstomater
120 g
rädisor eller kålrabbi
1 kruka
persilja
1 kruka
mynta
skalet och saften ut en halv citron
1 msk
olivolja
salt, peppar

Pitabröd

1/2 påse
torrjäst
1/2 tsk
salt
1 dl
turkisk yoghurt
1 dl
mjölk eller vatten
3 dl
vetemjöl

Hummus

4 dl
kokta kikärter
1 msk
sesampasta (tahini)
2 msk
citronsaft
2 msk
olja
1
vitlöksklyfta

Så gör du


  1. Pensla bröden lätt med olja, strö över sumak och stek eller grilla tills bröden fått rejält med färg. Låt svalna en aning och riv i små munsbitar.
  2. Skölj sallaten och riv i små bitar. Halvera gurkan och skär i 1 1/2 cm tjocka skivor. Halvera körsbärstomaterna. Skiva rädisor och vårlök. Grovhacka persilja och mynta. Blanda alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt brödbitarna.
  3. Rör ihop citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Servera exempelvis med hummus.

Så gör du pitabröd


  1. Blanda alla ingredienser. Knåda på en mjölad yta tills degen är jämn. Täck med en handduk och låt jäsa i en timme.
  2. Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla till bollar och kavla ut till platta bröd. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
  3. Värm en gjutjärnspanna riktigt het. Stek bröden ett i taget i den torra pannan. Vänd ett par gånger under stekningen, så att brödet puffar upp och får en ordentlig stekyta.

Så gör du hummus


  1. Mixa ingredienserna till en slät massa med stavmixer eller i en matberedare. Är den för tjock kan den spädas med vatten till önskad konsistens.
  2. Smaka av hummusen och tillsätt salt och peppar vid behov.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Måltid
  • Lunch
  • Maträtt
  • Sallad
  • Salta bakverk
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Örter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fattoush-sallad

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet