• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Enbärsströmming

Enbärsströmming
Över 60 min

Ingredienser


Inlagd strömming:

500 g
strömmingsfilé
1 liter
vatten
2 ½ msk
salt
1 ½ dl
ättika

Kryddblandning:

1
rödlök
2 ½ dl
socker
1 msk
salt
1 ½ msk
krossad kryddpeppar
1 ½ msk
krossade enbär
2 st
krossade vitlöksklyftor
finhackad dill

Inlagd strömming:


  1. Välj om du vill ha strömmingfiléerna med eller utan skinn för din inläggning. Om du väljer skinnfria filéer, börja med att dra av skinnet.
  2. Blanda vatten och salt, rör tills saltet löses upp, och tillsätt sedan ättikan. Lägg i strömmingen och placera ett fat, upp och ned, över filéerna för att se till att alla ingredienser är ordentligt nedsänkta. Låt stå i kylen över natten eller i 12 timmar.
  3. Använd ett durkslag för att avlägsna strömmingen från ättikslagen och låt den rinna av.
  4. Efter att fisken har legat i salt-ättikslagen, är det dags att ge strömmingen olika smaksättningar.

Enbärsströmming:


  1. Skala löken och skär i ringar.
  2. Blanda ihop socker, salt, enbär, kryddpeppar och vitlöken till kryddblandningen.
  3. Varva strömmingen med kryddblandningen, lökringar och finhackad dill. Översta lagret skall vara socker-kryddblandning. Täck med plastfilm.
  4. Låt stå och dra i kylen 1 ½ dygn före servering.
  5. Rulla eller vik strömmingsfiléerna före uppläggning på tallrik.

MARTHA
TIPSAR

Mer info om hur du lägger in din strömming hittar du här.

Kategorier

  • Recept
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Midsommar
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Enbärsströmming

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet