• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Enbärsbräserad and

Ingredienser


4 portioner


4
andfiléer
Salt och vitpeppar
3 msk
smör
1 stor
morot
½
purjolök
¼
selleri
1
lagerblad
15
enbär
10
vitpepparkorn
2 dl
vitt vin
8 dl
kalvbuljong
1 dl
grädde
1 ½ msk
smör
1 ½ msk
vetemjöl

Så gör du


  1. Skala och tvätta rotfrukterna och skär dem i små tärningar. Tvätta purjolöken mellan bladen och skär den i strimlor.
  2. Putsa, salta och peppra andfiléerna.
  3. Värm smöret i en gryta och bryn filéerna tillsammans med morot, selleri, purjolök, smulat lagerblad, hela enbär och hela vitpepparkorn. Späd med vitt vin och buljong. Bräsera cirka 20–25 minuter.
  4. Tag upp filéerna och håll dem varma.
  5. Sila skyn/såsen. Fräs samman smör och vetemjöl, späd med den silade såsen och koka till passlig konsistens. Avsluta såsen med grädde, salt och peppar.
  6. Tranchera fågeln, nappera med sås. Servera med exempelvis tranbärsgelé

MARTHA
TIPSAR

Nappera = Att täcka en rätt med en sås eller gelé utan att dölja konturerna.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Tips: så hjälper du en äldre anhörig i vardagen

Allt fler finländare befinner sig i situationen att de i vardagen hjälper en äldre anhörig. Här samlar vi praktiska tips för att underlätta.

Hushåll

Fyll tallriken med sommar – 9 enkla sätt att njuta av säsongens råvaror

Den finska sommaren är kort, men smakerna är desto starkare! Det här är tiden då naturen bjuder på det bästa den har, och det gäller att ta vara på det. Marthaförbundets rådgivare Sandra Mellberg b...

Hushåll

Efterlysning: Matminnen kring vegetabiliska fetter

Vad minns du om margarin och vegetabiliska oljor? Marthaförbundet efterlyser matminnen från 1970–90-talen då de introducerades på bred front för finländska konsumenter.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet