Enbärsbräserad and
Ingredienser
4 portioner
4 | andfiléer |
Salt och vitpeppar | |
3 msk | smör |
1 stor | morot |
½ | purjolök |
¼ | selleri |
1 | lagerblad |
15 | enbär |
10 | vitpepparkorn |
2 dl | vitt vin |
8 dl | kalvbuljong |
1 dl | grädde |
1 ½ msk | smör |
1 ½ msk | vetemjöl |
Så gör du
- Skala och tvätta rotfrukterna och skär dem i små tärningar. Tvätta purjolöken mellan bladen och skär den i strimlor.
- Putsa, salta och peppra andfiléerna.
- Värm smöret i en gryta och bryn filéerna tillsammans med morot, selleri, purjolök, smulat lagerblad, hela enbär och hela vitpepparkorn. Späd med vitt vin och buljong. Bräsera cirka 20–25 minuter.
- Tag upp filéerna och håll dem varma.
- Sila skyn/såsen. Fräs samman smör och vetemjöl, späd med den silade såsen och koka till passlig konsistens. Avsluta såsen med grädde, salt och peppar.
- Tranchera fågeln, nappera med sås. Servera med exempelvis tranbärsgelé