Dubbelmarinerad ytterfilé av lamm
Ingredienser
4 portioner
4 | ytterfiléer av lamm |
Marinad 1 |
|
---|---|
½ dl | soja |
½ dl | rybsolja |
½ tsk | salt |
½ tsk | socker |
1 msk | finhackad färsk rosmarin |
Marinad 2 |
|
---|---|
½ dl | rödvinsvinäger |
½ dl | vatten |
1 dl | olivolja |
2 | krossade vitlöksklyftor |
Salt, svartpeppar |
På ytan |
|
---|---|
3 msk | finhackad mynta |
4 msk | finklippt persilja |
2–3 msk | olivolja |
Färska eller upptinade havtorn |
Speltsallad med äpple, grönkål & rödbeta |
|
---|---|
3 dl | speltpärlor |
God buljong (t ex kalvfond) | |
Färska örter | |
100 g | grönkål |
2 stora | kokta rödbetor |
2 | syrliga äpplen |
Dubbelmarinerad ytterfilé
- Blanda ihop den första marinaden och marinera köttstyckena i 2–3 timmar.
- Torka av marinaden och bryn köttet i en stekpanna och lägg det sedan i en ugnsfast form. Stek i 10–12 minuter i 175 graders ugn. Vira in köttstyckena i folie och låt dem stå en stund.
- Blanda ihop den andra marinaden och lägg köttet i den. Marinera i 1–2 timmar.
- Skär köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat. Stänk på av örtoljan som du blandat ihop av örterna och oljan. Garnera med havtorn.
Speltsallad med äpple, grönkål & rödbeta
- Koka spelten mjuk i buljong med några kvistar färsk timjan och rosmarin.
- Koka rödbetorna mjuka, skala och skär dem i klyftor. Skala och tärna äpplena. Strimla grönkålen i tunna strimlor och fräs i smör en aning, salta och peppra.
- Blanda spelten med grönkål, rödbetor och äpplen. Strö över färsk timjan. Lägg upp på tallrikar och servera med dubbelmarinerad lammfilé med havtorn.
