• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Dubbelmarinerad ytterfilé av lamm

Dubbelmarinerad ytterfilé av lamm

Ingredienser


4 portioner


4
ytterfiléer av lamm

Marinad 1

½ dl
soja
½ dl
rybsolja
½ tsk
salt
½ tsk
socker
1 msk
finhackad färsk rosmarin

Marinad 2

½ dl
rödvinsvinäger
½ dl
vatten
1 dl
olivolja
2
krossade vitlöksklyftor
Salt, svartpeppar

På ytan

3 msk
finhackad mynta
4 msk
finklippt persilja
2–3 msk
olivolja
Färska eller upptinade havtorn

Speltsallad med äpple, grönkål & rödbeta

3 dl
speltpärlor
God buljong (t ex kalvfond)
Färska örter
100 g
grönkål
2 stora
kokta rödbetor
2
syrliga äpplen

Dubbelmarinerad ytterfilé


  1. Blanda ihop den första marinaden och marinera köttstyckena i 2–3 timmar.
  2. Torka av marinaden och bryn köttet i en stekpanna och lägg det sedan i en ugnsfast form. Stek i 10–12 minuter i 175 graders ugn. Vira in köttstyckena i folie och låt dem stå en stund.
  3. Blanda ihop den andra marinaden och lägg köttet i den. Marinera i 1–2 timmar.
  4. Skär köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat. Stänk på av örtoljan som du blandat ihop av örterna och oljan. Garnera med havtorn.

Speltsallad med äpple, grönkål & rödbeta


  1. Koka spelten mjuk i buljong med några kvistar färsk timjan och rosmarin.
  2. Koka rödbetorna mjuka, skala och skär dem i klyftor. Skala och tärna äpplena. Strimla grönkålen i tunna strimlor och fräs i smör en aning, salta och peppra.
  3. Blanda spelten med grönkål, rödbetor och äpplen. Strö över färsk timjan. Lägg upp på tallrikar och servera med dubbelmarinerad lammfilé med havtorn.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Buffé
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Dubbelmarinerad ytterfilé av lamm

Detta kan intressera dig

Rostade nötter & mandlar med ingefära, koriander & spiskummin

Recept

Rödbetscarpaccio med friterad kapris & aioli

Recept

Vårens vilda nässlor – plocka och ät!

Våren är högsäsong för att plocka ätbara växter direkt ur naturen. Nässla, maskros, kirskål och daggkåpa är exempel på gröna blad som du enkelt kan ta med hem till middagen. Att äta vilda växter är...

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet