• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Burgundisk gryta med griskött

Burgundisk gryta med griskött
Över 60 min

Ingredienser


6 portioner


800 g
griskött, till exempel bog eller kassler
1 msk
rybsolja
170 g
bacon
3
vitlöksklyftor
2 msk
tomatpuré
2
stora lökar (eller 4 små)
2
morötter
200 g
champinjoner
3 dl
rödvin (eller 2 msk rödvinsvinäger + 3 dl vatten)
5 dl
vatten
1
buljongtärning
2
lagerblad
1
rosmarinkvist
1 tsk
timjan
salt, peppar

Så gör du


  1. Värm ugnen till 150 grader. Skala löken och strimla grovt. Skala morötterna och skär i stora slantar. Skär små champinjoner i halvor och större i fyra delar. Skala och skiva vitlök.
  2. Skär bacon i bitar, lägg i en kall stekpanna. Höj till medelvärme, stek tills baconet blivit knaprigt. Låt baconbitarna rinna av på hushållspapper och flytta över i en gryta.
  3. Skär köttet i stora tärningar. Värm en stekpanna med olja. Stek köttet på hög värme i flera omgångar så att köttet blir brynt och får fin färg. Flytta över köttet i grytan.
  4. Tillsätt vitlök och tomatpuré i grytan, stek en minut.
  5. Tillsätt lök, morot och champinjoner i grytan och stek ytterligare några minuter.
  6. Häll i rödvin och buljong, så att allting täcks. Lägg till sist i lagerblad, örter, salt och peppar.
  7. Sätt på lock och ställ i ugnen på nedersta falsen. Låt grytan badda i cirka tre timmar eller tills köttet är riktigt mört.
  8. Servera med exempelvis kokt potatis eller mathavre.

MARTHA
TIPSAR

Välja rätt kött och styckningsdetalj Grytor är ofta långkok, där man låter smakerna koka in under flera timmar. En styckningsdetalj med mycket vävnad, som bog eller kassler, blir mör och fin och ger mycket smak i ett långkok. Lär dig mer om kött och olika styckningsdetaljer i Marthaförbundets magasin Köttkunskap, du hittar det på issuu.com/marthaforbundet.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Gryta
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Burgundisk gryta med griskött

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet