• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Babymat: Bönbiffar (fingermat)

Babymat: Bönbiffar (fingermat)
Max 60 min

Ingredienser


20 biffar


4–5 dl
dl kokta bönor eller 2 dl bondbönskross
2 dl
tomatkross eller hackad tomat
2 dl
havreflingor
1
ägg
1
gul lök
1/2 msk
rypsolja
1/2 tsk
torkad oregano eller basilika
ca 100 g
rotfrukter, t.ex. morot eller palsternacka
  1. KOKTA BÖNOR: Mosa eller mixa bönorna.
  2. BONDBÖNSKROSS: Koka upp 4 dl vatten och låt bondbönskrosset svälla i vattnet under lock i 20 minuter. Häll av vattnet.
  3. Blanda tomat, havreflingor och ägg i en skål. Låt svälla.
  4. Riv rotsakerna fint och finhacka löken. Fräs lök och basilika i oljan en stund på svag värme, tills löken blir mjuk. Tillsätt de rivna rotsakerna med löken och fräs en stund till.
  5. Blanda samtliga ingredienser till en jämn smet. Forma biffar med våta händer och placera på plåt med bakplåtspapper. Grädda biffarna cirka 15–20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Variera biffarna med olika bönor eller kokta linser. Biffarna fungerar utmärkt att frysa ner för kommande måltider.

MARTHA
TIPSAR

Enligt de finländska kostrekommendationerna introduceras fingermat när babyn är 6–10 månader. Du kan kontrollera att fingermaten är tillräckligt mjuk genom att själv pröva att trycka sönder maten med tungan mot gommen. Babyn behöver också sitta bra i matstolen och klara av att luta sig framåt vid behov. Exempel på fingermat som man kan börja med är bitar av banan, kokta rotsaker i stavar, ångkokta äppelklyftor och stavar av innanmätet i gurka.

Kategorier

  • Hushåll
  • Recept
  • Specialkost
  • Babymat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Babymat: Bönbiffar (fingermat)

Detta kan intressera dig

Thomas Lundin gästar Marthastudion - bjuder på sin bästa restpizza

Tisdagen den 19.11 klockan 15.00 sänder vi live från Marthaköket på Busholmen. Gäst är artisten och författaren Thomas Lundin.

Hushåll

Marthas kokbok fyller 95 år!

I år firar vi en milstolpe i det finlandssvenska kulturarvet – Marthas kokbok fyller 95 år. Sedan första utgåvan år 1929 har Runa Melanders bok varit en oumbärlig del av många finlandssvenska hem o...

Hushåll

Louise Mérus tar Marthas vardagsmat till nästa nivå på Instagram

Marthaförbundet lanserar nytt Instagramkonto för vardagsmat tillsammans med matkreatören Louise Mérus.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet