Baba ganoush
Max 45 min
Ingredienser
3
äggplantor
1/2 dl
rybs- eller rapsolja
4
vitlöksklyftor
1/2 tsk
chiliflakes
3 msk
tahini (sesampasta)
1/2
kruka färsk persilja
1 1/2 tsk
citronsaft
1/2 tsk
spiskummin
1/2 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
Så gör du:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Dela äggplantorna itu på längden och skär några snitt i köttet.
- Lägg halvorna på en plåt med skalet nedåt och ringla över lite olja. Lägg hela vitlöksklyftor med skal runt om.
- Rosta äggplantorna och vitlöken mitt i ugnen i cirka 30–40 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Gröp ur äggplantans kött med en sked och lägg det i en matberedare. Skala vitlöksklyftorna.
- Mixa äggplantans kött med vitlöken, chiliflakes, tahini, citronsaft och spiskummin.
- Finhacka persilja och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer olja om röran blir för fast.
