• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Äppelgravad sik med kall äppelsås

Äppelgravad sik med kall äppelsås

Ingredienser


2
sikfiléer
2 msk
grovt havssalt
2 msk
senapsfrön
1
inhemskt äpple
½ dl
äppelmust/god äppeljuice

Äppelsås

2
inhemska äpplen
½ tsk
senapsfrön
½ msk
smör
1 tsk
olja
150 g
créme fraiche
¼ tsk
salt

Så gör du


  1. Det rekommenderas att fisken fryses minst ett dygn i -20 grader eller 4 dygn i -18 grader för att undvika parasiter. I detta recept lämpar det sig bäst att fisken fryses innan gravning, bena gärna ur filéerna innan.
  2. Placera filéerna med skinnsidan nedåt i en form och gnid dem lätt med salt och senapsfrön.
  3. Riv äpple och strö det på den ena filén. Häll på äppelmust och placera den andra filén ovanpå den med äpple så att skinnsidan är vänd uppåt. Pressa lätt ihop filéerna.
  4. Täck formen och ställ kallt. Låt grava cirka 1–2 dygn. Vänd fisken ibland så att gravningen blir jämn.

Äppelsås


  1. Skala och skär äpplen i små tärningar. Stöt senapsfrön i en mortel.
  2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Tillsätt äpplen och malda senapsfrön. Stek äppeltärningarna några minuter på svag värme. Låt svalna.
  3. Blanda avsvalnade äpplen med crème fraiche och salt. Smaka av och ställ kallt fram till servering.
  4. Äppelsåsen passar också bra som tillbehör till andra gravade och rökta fiskar på julbordet.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Buffé
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Äppelgravad sik med kall äppelsås

Detta kan intressera dig

Vegetarisk Wellington med svamp och nötter

Recept

Boquerones med strömming

Recept

10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

För snart tio år sedan lanserade Marthaförbundet Svinnkampen med målet att minska de finländska hushållens matsvinn. Inför Spillveckan 2024 tar vi en titt på vad som har hänt sedan dess.

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet