• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Äppelgravad sik med kall äppelsås

Äppelgravad sik med kall äppelsås

Ingredienser


2
sikfiléer
2 msk
grovt havssalt
2 msk
senapsfrön
1
inhemskt äpple
½ dl
äppelmust/god äppeljuice

Äppelsås

2
inhemska äpplen
½ tsk
senapsfrön
½ msk
smör
1 tsk
olja
150 g
créme fraiche
¼ tsk
salt

Så gör du


  1. Det rekommenderas att fisken fryses minst ett dygn i -20 grader eller 4 dygn i -18 grader för att undvika parasiter. I detta recept lämpar det sig bäst att fisken fryses innan gravning, bena gärna ur filéerna innan.
  2. Placera filéerna med skinnsidan nedåt i en form och gnid dem lätt med salt och senapsfrön.
  3. Riv äpple och strö det på den ena filén. Häll på äppelmust och placera den andra filén ovanpå den med äpple så att skinnsidan är vänd uppåt. Pressa lätt ihop filéerna.
  4. Täck formen och ställ kallt. Låt grava cirka 1–2 dygn. Vänd fisken ibland så att gravningen blir jämn.

Äppelsås


  1. Skala och skär äpplen i små tärningar. Stöt senapsfrön i en mortel.
  2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Tillsätt äpplen och malda senapsfrön. Stek äppeltärningarna några minuter på svag värme. Låt svalna.
  3. Blanda avsvalnade äpplen med crème fraiche och salt. Smaka av och ställ kallt fram till servering.
  4. Äppelsåsen passar också bra som tillbehör till andra gravade och rökta fiskar på julbordet.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Buffé
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Äppelgravad sik med kall äppelsås

Detta kan intressera dig

Om söndagens utflykter på årsmötet 2025

Söndagen bjuder på roliga utflykter i samband med årsmötet. Här hittar du all information om dem.

Nyheter

Så byggde marthorna en bättre självständighet - ett ägg i taget

Hönsägg och Marthaförbundet har en lång historia. För marthorna blev hönorna en möjlighet att öka jämställdheten för husfruar – men också ett sätt att öka samarbetet.

Hushåll

8 steg till mer energismart matlagning

Vill du minska din energiförbrukning i köket? Med några enkla knep kan du komma igång!

Ekonomi

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet