• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Apelsin- & citronpaj

Ingredienser


100 g
smör
200 g
digestivekex
1 dl
pressad citronsaft
2 dl
pressad apelsinsaft
1
citron, rivet skal
2
apelsiner, rivet skal
1 dl
fruktsocker
2 msk
maizena (majsstärkelse)
2
äggulor
2
äggvitor

Så gör du


  1. Smält smör i en kastrull. Kör kex och smör i en matberedare. Platta ut smulorna i botten och upp på kanterna av en pajform, cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant. Ställ formen kallt.
  2. Blanda ner skal och saft av citron och apelsin i en kastrull tillsammans med socker och majsstärkelse.
  3. Lägg äggulorna i en skål. Koka upp apelsin- och citronblandningen under vispning. När den tjocknat slås den het över äggulorna under kraftig vispning. Ställ för att svalna.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. När citron- och apelsinkrämen har svalnat vispas äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i krämen.
  6. Häll fyllningen i pajformen med kexbotten. Grädda pajen på nedersta falsen i cirka 20 minuter. Dekorera med apelsin- eller mandarinklyftor och lätt vispad grädde.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Frukt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Checklista inför flytt - spara och ladda ner

När du har hittat din nya bostad och flytten närmar sig, är det dags att börja tänka på allt det praktiska som en möjlig flytt för med sig. Men oroa dig inte. Med lite planering och Marthaförbundet...

Ekonomi

Upprätta ett testamente och undvik framtida problem

Behöver du upprätta ett testamente? Juristen Anne Lindgren-Slotte hjälper dig att få klarhet i lagar och paragrafer.

Ekonomi

Efterlysning: Matminnen kring vegetabiliska fetter

Vad minns du om margarin och vegetabiliska oljor? Marthaförbundet efterlyser matminnen från 1970–90-talen då de introducerades på bred front för finländska konsumenter.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet