Ängamat
Ingredienser
4 portioner
1 | blomkålshuvud |
1 knippe | morötter |
½ knippe | färsklök |
1 liten kappa | ärter |
1 | libstickakvist |
Några | persiljekvistar |
8–9 dl | vatten |
1 tsk | salt |
3 msk | vetemjöl |
4 dl | gräddmjölk (2 dl mjölk + 2 dl grädde) |
2 msk | smör |
Så gör du
- Ansa grönsakerna. Skär i mindre bitar.
- Koka upp vatten, tillsätt persiljekvistar och libstickakvisten, morötter, blomkål, lök och till sist ärtorna. Koka nätt och jämnt mjukt i spad som täcker precis.
- Tillsätt gräddmjölken men lämna en skvätt till redningen.
- Blanda mjölet med 1 dl vätska (mjölk). Avrunda med en klick smör, smaka av och klipp över rejält av persilja.
- Plocka bort de smakgivande kryddstjälkarna före serveringen.
Prisuträkning, 2013: 6 portioner, 1,27 euro per portion
