• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Älgstek

Ingredienser


4 portioner


1 kg
älgstek med eller utan ben
1
lök
1
morot
1 tsk
salt
1
lagerblad
3
vitpepparkorn
3
svartpepparkorn
3
ansjovisfiléer
1 msk
vinäger
2–3 dl
vatten

Sås

4 dl
sky
2 ½ msk
vetemjöl
1 dl
grädde

Så gör du


  1. Bryn steken runt om i lite smör i en stekgryta eller stekpanna.
  2. Skala löken, skär den i klyftor och låt den bryna med.
  3. Skala och dela moroten. Tillsätt morot, salt, lagerblad, pepparkorn, ansjovisfiléer och vinäger. Späd med lite av vattnet.
  4. Efterstek (bräsera) under lock på svag värme tills köttet känns mört, 1–1½ timme. Ös då och då med skyn och späd med mera vätska om så behövs. Kolla att vätskan inte kokar bort helt.
  5. Ta upp steken, täck den med till exempel smörpapper eller folie och håll den varm.
  6. Sila skyn i en kastrull. Späd den med vatten och buljong till angiven mängd. Rör ner vetemjölet utrört i lite kallt vatten. Låt såsen koka 3–5 minuter. Späd under tiden med grädden. Smaksätt eventuellt med salt, peppar och ansjovisspad.
  7. Skär köttet i skivor och servera med sås och exempelvis potatis.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Fira den finlandssvenska matkulturdagen i Labbnäs 9.10

Matkulturdagen 2025 firas på Labbnäs i Dragsfjärd. På programmet står det nya matkulturmagasinet, utdelning av årets matkulturpris och en smakrik middag med inhemska oljeväxter.

Hushåll

Hjälp våra pollinerare att hålla naturen levande

Genom att skapa livsmiljöer som är attraktiva för pollinerare och välja växtarter som lockar dem, kan vi främja pollinerarnas närvaro i stadsmiljön.

Ekologi

Varma smörgåsar med smartfisk

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet