Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer
  • Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadministration
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
    Giftfritt dagis
    Läs mer
    Östersjön 2.0
    Läs mer
    En euro i taget
    Läs mer
    Andra projekt Hantera vardagen Den finlandssvenska matkulturdagen Den nationella klädbytardagen Köpfri november Tidigare projekt
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Ungas välmående
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Den finlandssvenska matkulturdagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Kombucha

Kombucha

Ingredienser


Gör din egen kombucha med Anita Storm! 

Tillverkning av kombucha kan indelas i två faser, en syrefas, – dvs första fermenteringen och en syrefri fas andra fermenteringen.

Till första fermenteringen brygger man ett te med minst 30 g socker / l vätska som är scobyns näring för att tillverka kombucha. Den här fasen tar mellan 7-14 dygn, sen kan man sila av vätska och smaksätta vilket är den sekundära fermenteringen, man tillsätter den smak man gillar, sluter locket och väntar.

STEG 1: Första fermenteringen

  • 1 l vatten
  • 2 -4 st påsar av svart grönt ellet vitt te
  • 0,5 -1 dl socker, ekologiskt
  • 1,5- 2 dl hemgjord kombucha (går också bra med en kombucha från butiken, så länge den är opastöriserad och ofiltrerad)
  • 1 st scoby (kombuchasvamp)

Koka upp vatten, häll på tepåsarna och låt dra i 20 min. Teet ska dra länge för att kväve och tanniner ska avges till teet eftersom scobyn behöver dem.

Tillsätt sedan ½- 1 dl socker som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” sedan upp av scobyn.

Häll över teblandningen i en glasburk med bred öppning när den är cirka 25 grader, tillsätt scobyn och sist kombuchavätskan. Viktigt att hälla i kombuchan sist för att den ska ligga som ett skyddande täcke tills scobyn har kommit igång och sänkt pH värdet. Lägg på ett tygstycke, tex en tygnäsduk och spänn ett gummiband runt.

Låt stå i rumstemperatur i 7-14 dagar – smaka efter 7 dagar och se om den har lämplig styrka, ju varmare det är desto snabbare sker processen.

Steg 2: Andra fermenteringen; välj din smaksättning

  • 10 hallon
  • 10 aronia bär
  • 1 msk ingefära
  • Några pepparmyntblad
  • Citronmeliss

Ta tillvara vätska, lämna 2 dl till nästa sats tillsammans med scobyn. Du kan börja dricka kombuchan eller så kan du börja en sekundär fermentering. Lägg några hallon, lite ingefära eller kanske pepparmynta och krusbär i botten på en flaska, fyll sedan flaskan med kombucha, låt stå i rumstemp 1-2 dagar under slutet lock, då kommer bakterierna att börja producera kolsyra av det socker som eventuellt finns kvar i kombucha eller som finns i bären.

Sätt sedan in i kylskåp. Drick färdig.

Kategorier

  • Recept
  • Dryck
  • Bär
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kombucha

Detta kan intressera dig

Silltårta

Silltårta

Recept
Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Recept
Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Recept
Friterade skal med dipp

Friterade skal med dipp

Hushåll | Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2023
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadministration
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Havets smaker - Östersjödieten
  • Hantera vardagen
  • Små fiskar övertar storkök
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2023 Marthaförbundet