Se Marie Kellgrens smartfisk-föreläsning från Helsingfors Arbis!
Varför borde vi äta inhemsk fisk nu mer än tidigare? Kan man äta alla fiskar som simmar i våra vatten? Hur ser fiskarens vardag ut? Svar på det här och mycket mer i föreläsningen Smartfisk - hållbar fisk på tallriken!
Marthaförbundets projekt Smartfisk - från hav till tallrik lyfter fram inhemsk fisk med låg användningsgrad, så som braxen, mört och id men även strömming, gädda och lake. Dessa kan bli smakrika favoriter - både till vardags och fest!
Här får du får tips och recept på hur du kan tillaga olika sorter av smartfisk och hur du genom dina matval kan bidra till friskare vattendrag och ett hållbart fiske. Lyssna om du är nyfiken på mer lokal, hälsosam och klimatsmart mat. Vi bjuder även på en inblick i fisket i Finland och ett standhugg hos en småskalig kustfiskare från Pellinge i Borgå skärgård. Dessutom blir det lite information för den som själv är intresserad av att fiska för husbehov.
I dagsläget äter finländaren mest importerad odlad norsk lax, tonfiskkonserver och olika räkprodukter. Bland de inhemska fiskarna är odlad regnbågslax vanligast.
- För att stöda det inhemska fisket och producenterna borde vi äta mer inhemsk vildfisk, det gynnar både hälsan, ekonomin och miljön, säger Marie Kellgren, projektkoordinator för Smartfisk - från hav till tallrik på Marthaförbundet.
Föredraget hölls på Helsingfors Arbis 19.11.2025. Föredragshållare är projektkoordinator och tidigare yrkesfiskare Marie Kellgren, som även fungerar som verksamhetsledare för Borgå-Sibbos fiskeriområde.
Projektet finansieras av europeiska havs-, fiskeri-, och vattenbruksfonden (EHFVF) via Kustaktionsgruppen i Österbotten och Sydkustens Fiskeleader i södra Finland.