Fanny Nykvist: Gå ut och njut på finska naturens dag!

Fanny Nykvist: Gå ut och njut på finska naturens dag!

Finska naturens dag firas den sista lördagen i augusti. Marthaförbundets hushållsrådgivare Fanny Nykvist rekommenderar att du tillbringar den utomhus.

Skogen är så mycket mer än träd, virke och bärplockning. Den är en källa till upplevelser, välmående och livslånga minnen. I skogen har vi ett helt skafferi med näringsrik och hälsofrämjande mat – helt gratis! Skogen erbjuder besökaren det som behövs: vila, lugn, energi eller inspiration.

Höstskogen ger oss bär och svamp, men också viltkött. Under vintern får vi glädjas åt det skafferi vi fyllt, på våren kan vi smaka på gröna skott och under sommaren får vi svalka oss i skogen och känna längtan efter den kommande skörden.

Vi får också vara tacksamma för vår allemansrätt, att vi kan njuta av friluftsliv och återhämtning i skog och mark, även om vi inte känner skogsägaren. Men rätten kräver att vi respekterar skogen och inte orsakar skada eller andra olägenheter för markägaren. Observera att särskilda regler kan gälla i nationalparker.

Den finska naturens dag infaller i år 30.8. Finland är det första landet i världen som officiellt flaggar för sin natur. Syftet med dagen är att öka uppskattningen av naturen och stärka relationen till den i vårt samhälle. Samma lördag infaller även den nationella svampdagen, som Marttaliitto uppmärksammar med olika evenemang runtom i Finland.

Vi vill uppmuntra dig att göra en gemensam skogsutflykt, vandring eller naturupplevelse. Gå ut i skogen tillsammans med din familj, dina vänner eller din marthaförening.

Under hösten utbildar Marthaförbundet skogsguider som kan ta med seniorer ut i skog och mark för att skapa gemenskap och välmående. Utbildningarna ordnas i Sibbo, Pargas och Korsholm

Fannys bästa tips

▪️ Läs vårt magasin Skogens smaker
▪️ Video: Lär dig plocka och ta tillvara Karljohanssvamp och stensopp
▪️ Video: Lär dig använda spritkök

I skogen finns ett helt skafferi med näringsrik och hälsofrämjande mat - som dessutom är helt gratis! Häng med Fanny ut i skogen på lunch!

EMMEROTTO MED KANTARELLER
4 portioner

För att göra rätten utomhus på en trangia är det enklare att förbereda det mesta inomhus. Du kan tillexempel hacka upp löken, mäta upp mängder och lägga i små burkar.

För att göra rätten glutenfri, eller om du får en spontan idé att tillaga rätten utomhus på trangia, kan du enkelt byta ut emmergryn mot t.ex. havreris I videon halverades recepten för att få mängden risotto att rymmas i trangians behållare.

▪️ 3 dl emmergryn
▪️ 4 dl svamp
▪️ 1 vitlöksklyfta
▪️ 1 schalottenlök
▪️ 1 l vegetarisk buljong
▪️1 rejäl klick smör
▪️ persilja
▪️ 3 msk citronsaft
▪️ 1 dl riven emmentalerost

Låt emmergrynen stå i kallt vatten över natten, alternativt förkoka emmergrynen med salt i en liter vatten. Koka upp och låt stå i 10 minuter, slå sedan av vattnet. Skala löken och finhacka.

Hetta upp smör i en traktörpanna eller stor gryta. Fräs löken utan att den får färg. Slå i de avrunna emmergrynen och låt puttra en stund under ständig omrörning. Späd på med varm buljong lite i taget. Låt därefter grynen koka tills de är mjuka, cirka ½ timme. Tillsätt citronsaften.

Putsa kantarellerna och fräs tills vätskan avdunstar. Bryn smör i en stekpanna och stek kantarellerna i pannan tills de får en brynt yta. Tillsätt svampen i de nästan mjuka emmergrynen. Låt småkoka under omrörning. Smaka av med örter och emmentalerost.

Se alla artiklar