Efterlysning: Matminnen kring vegetabiliska fetter

Efterlysning: Matminnen kring vegetabiliska fetter

Vad minns du om margarin och vegetabiliska oljor? Marthaförbundet efterlyser matminnen från 1970–90-talen då de introducerades på bred front för finländska konsumenter.

Vegetabiliska oljor för matlagning kan utvinnas ur en mängd olika frukter, frön och nötter – i Finland främst ur frön från rybs och raps. Mer om det här och en mängd recept delar vi med oss av i matkulturmagasinet om inhemska oljeväxter som lanseras den 9 oktober på den finlandssvenska matkulturens dag.

Vi är särskilt intresserade av minnen från 1970–90-talen, då margarin och vegetabiliska oljor introducerades på bred front för finländska konsumenter. Har du minnen av när du för första gången bekantade dig med vegetabilisk olja eller med margarin? Bytte din familj från smör till margarin eller vegetabilisk olja? Minns du några reklamer? Hur upplevde du då produkterna, jämfört med idag?

Dela med dig!

Publiceras i höstens matkulturmagasin!

Dela gärna med dig av ditt minne i kort format, två till tre meningar. Du kan mejla ditt minne till linn.jung@martha.fi. Din text kan publiceras i matkulturmagasinet, med ditt förnamn undertill. Stort tack på förhand!

Se alla artiklar