Vilken martha är du?

Vilken martha är du?

Här hittar du svaren till Vilken martha är du? -quizen. Har du inte gjort quizen ännu? Klicka här för att göra den

Frågan är inte OM du är en Martha utan VILKEN Martha du är? Eller vilka?

Gör vårt test för att få reda på hur din Martha-profil ser ut. Är du en specifik Martha-typ evigt trogen eller identifierar du dig med flera?

Ringa in de svarsalternativ, ett eller flera, som passar in på dig för varje fråga. Om du sammanlagt ringat in minst fyra av en bokstav är den Marthan i linje med dina värderingar och intressen och hör till din Martha-profil.

a) Bildningsmarthan

Ah, vad är väl mer givande än kunskap och konstruktivitet! Att få lära sig nya saker som gör nytta i vardagen, för hälsan och för samhället. Den är så gott som gratis och ändå så värdefull. Så fort du har tagit till dig något nytt och märkt hur användbar en kunskap eller färdighet är, vill du ge den vidare, så att alla andra kan få ta del av sammatillfredsställelse - och nytta!

Motto: Människor, bilden eder, det ger såväl egenmakt som trygghet!


b) Upplevelse-marthan

Att få testa på nya saker, nya smaker och att få kickar av det är en av meningarna med livet! Du är inte rädd för spontana äventyr eller att vara med och handgripligen ta i då något ska göras. För dig är inget för stort eller smått för att ta till sig med öppet sinne och dunkandehjärta.

Motto: I det lilla finns det stora äventyret, i det stora äventyret finns lilla jag.


c) Marthan som reder sig

Det viktigaste vi har är vardagen. Att den fungerar är navet i bakhjulet på livets cykel. Du är Marthan som skulle klara dig galant om du någonsin hamnade på en öde ö. Det är till dig vänner och familj hör av sig med frågan om när det var man skulle använda ättika och närmat soda? Och vilka var sparknepen inför julmiddagen? Och ska man våga sig på vintersådd i år?

Motto: Man tager vad man haver och så blir det riktigt bra.


d) Sällskapsmarthan

Allt kan göras och allt kan låta bli att göras, så länge vi gör eller inte gör det tillsammans. Du ser verkligen styrkan i gruppen. Du skriver lättunder att talko är ett fenomenalt tema på en födelsedagsfest, att de enda vettiga hundraserna är labrador eller golden och att det i ett gemensamt hushåll inte finns något sådant som stängda dörrar. Det dialektala ordet för tillsammans, “ilag”, är genialt. Man gör saker som i ett lag, helst jämt.

Motto: Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är lättare att bära.


e) Friluftsmarthan

Stjärnhimlen är vårt tak, marken vårt golv. Du drömmer ibland om att vara fågel, ibland om att vara mossa och allt däremellan. Ute i naturen strövar du, sover du, stannar du upp, lyssnar och iakttar. Du samlar och jagar och ser en myggbiten nacke som beviset på oerhört välanvänd tid, så pass att kliandet nattetid nästan blir en belöning.

Motto: Ut på tur, aldrig sur.


f) Livsnjutarmarthan

Att fånga stunden är grunden till ett gott liv. Det är en konstform och borde införas som läroämne i grundskolan.

Du sysslar gärna med sånt som är till glädje för dig själv och andra. Du väljer njutning i såväl arbete som vila. Du tycker att en tappad maska är en världslig sak och du låter även ogräsen blomma.

Motto: Utan mörkret, inga stjärnor.


g) Framtidsmarthan

Du ser pallkragarna, matlådorna, mormorsrutorna och Excel tabellerna och nyttan med dem, men du håller dig noggrant och galant utan förlådorna, för det är där det riktigt intressanta finns. Du ser och tänker på sånt som andra kanske missar och du drömmer om att vara med och lägga grunden för Något Nytt.

Motto: Tänka fritt är stort!

Se alla artiklar