14.04.2010

Vårens mat ger en energikick

När fönstren är tvättade är det dags att ta in vårgrön fräschör i hemmet. Att odla egna örter på fönsterbrädet, eller grodda frön eller bönor, är ypperliga sätt att fira vårens ankomst. Färska örter rivs, klipps eller hackas ner i maten. Av örterna kan du också tillreda din egen pestosås som du smaksätter den goda pastan med.

Har du tillgång till en egen täppa har libstickan, gräslöken och rabarbern förmodligen redan visat sig och lockar till härliga smakupplevelser. Den som inte odlar eget kan fynda i naturen och plocka av den järnrika nässlan. Med sin milda smak och som förvälld gör den sig bra i omeletten, pajen eller plättarna.

Så här års är siken, gäddan och gösen i toppform. Varför inte servera till exempel fiskbullar av gädda, som på mormors tid? Gör en djupdykning i kokböcker och hushållstips från förr och låt skratt blandas med fascination över skillnader mellan då och nu. Varför inte samtidigt passa på att återvinna några kalastips med nostalgikänsla eller ta till några städtips i vårsolens avslöjande sken?

I marthornas vårkorg ingår följande basvaror, som gärna får vara ekologiska:

• Groddar, solrosskott, krasse
• Spenat, nässlor, gräslök, libsticka
• Rabarber
• Pasta
• Bär ur frysen
• Müsli
• Ägg
• Fisk, till exempel sik, gädda eller gös
• Getost eller hemlagad ost

Vårmenyn består av såväl festligare rätter som vardagsrätter:

• Pasta med pestosås
• Müsli
• Äggrätter, till exempel omelett, plättar eller pannkaka med spenat, nässlor, svamp
• Sufflé
• Gäddfärsbullar eller gäddfärspaté
• Fågelbo av alfalfagroddar och vaktelägg
• Majonnäs
• Hummus av gröna ärter ur frysen
• Marthas energidryck

Läs mera. Där hittar du också recept samt anvisningar för hur du groddar själv.

Mera information och frågor:

Christel Raunio
Förbundsdirektör
Gsm 050 351 3038, e-post: christel.raunio@martha.fi

Teresa Turtonen
Sakkunnig i ekologi
Gsm 044 735 4974, e-post: tessa@martha.fi

Elisabeth Eriksson
Sakkunnig i huslig ekonomi
Gsm 050 408 9179, e-post: elisabeth.eriksson@martha.fi

PRESSMEDDELANDE 15.4.2010
Se alla artiklar