Ungmarthas matkulturhäfte för barn 2020: Lilla Grönsakshäftet

Ungmarthas matkulturhäfte för barn 2020: Lilla Grönsakshäftet

Även år 2020 har Ungmartha sammanställt ett litet matkulturhäfte för barn som följer Finlands svenska Marthaförbunds matkulturtema. I år är temat odlade grönsaker.

I Finland odlas mycket mer grönsaker än vad vi kanske tror! De inhemska grönsaker man först tänker på är nog gurka och tomat, men visste du att det också odlas inhemsk majs och paprika? Grönsakerna odlas både i växthus och på friland. Vissa grönsaker odlas året runt och vissa odlas enbart enligt säsong. Läs mer om de inhemska odlade grönsakerna i Lilla grönsakshäftet!

Lilla grönsakshäftet finns här på issuu och kan avgiftsfritt beställas i pappersform till daghem, eftisar, förskolor, skolor eller andra barngrupper genom att e-posta beställningen till ung@martha.fi (ange önskad mängd, adress och mottagarens telefonnummer) eller genom att fylla i denna blankett.

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år lyfter vi en specifik råvara, de senaste åren bland annat inhemska frukter, buskbär, potatis, proteinväxter, fisk och skogens smaker.

Se alla artiklar