Ta hand om dig själv och ta hand om dina pengar – ekonomirådgivarens fem tips

Ta hand om dig själv och ta hand om dina pengar – ekonomirådgivarens fem tips

Världen över uppmärksammas Global Money Week, en vecka då man ger ekonomin lite extra uppmärksamhet. Årets tema är ”Ta hand om dig själv – ta hand om dina pengar”, vilket man med fördel kan göra 52 veckor under året.

Då vi på Marthaförbundet förespråkar en hållbar vardag, ur ekonomisk, ekologisk och hushållssynvinkel, är vi medvetna om att en av grundförutsättningarna för att forma en hållbar vardag är att vi mår bra. När orken tryter, när vi inte kan stiga upp ur sängen och när vardagen är överlevnad och inte att leva så är det omöjligt för oss att planera och förutse våra behov. Att kunna planera och fatta beslut är en förutsättning för att leva hållbart. Oavsett om vi strävar efter att leva mera ekologiskt eller mera ekonomiskt är det därför viktigt att i första hand fokusera på vår ork och på vår hälsa.

Varför är det så viktigt att ta hand om sig själv och sina pengar?

Pengar är en av faktorerna som ger oss trygghet i vardagen. Att säga att pengar är viktigast av allt är inte sant, men lika osant är det att säga att pengar inte alls är viktigt. Den som någongång har befunnit sig i situationen att välja mellan mat och mediciner vet hur påfrestande bristen av pengar är. Forskning visar att det påverkar vår hälsa negativt att hela tiden ha för lite pengar och oroa sig över situationen. Det är därför viktigt att vi fokuserar på byggstenarna för en hållbar ekonomi under de perioder då vi mår bra och livet går som planerat – som ett led i att bygga upp en beredskap om det i något skede blir mera utmanande.

Hur kan man fokusera på att ta hand om sig själv och sina pengar?

 1. Var nyfiken på din ekonomi och din omvärld. Vi mår bra av att utvecklas och lära oss nytt.
  Exempel: Den här veckan ska jag ta reda på hur man kommer igång med ett långsiktigt spar.
 2. Fundera på vad som ger dig lycka i vardagen. Vad behöver du för att må bra? Det lönar sig att regelbundet utmana sitt tänkesätt. Lever du det liv som du vill leva eller det som du upplever att förväntas av dig och hör till? 
  Exempel: Den här veckan ska jag varje dag skriva ned i ett häfte det som har fått mig att må bra bra och vara glad under dagen.
 3. Kartlägg vad du använder dina pengar till. Går de till det som stöder din lycka och ditt välmående, eller kunde du prioritera annorlunda?
  Exempel: Den här veckan ska jag gå igenom mina utgifter och analysera dem utifrån mitt välmående. Kanske borde jag prioritera någon hobby? Kanske går mina pengar till tjänster som jag inte ens använder eller uppskattar?
 4. Planera din ekonomi genom att budgetera. Få saker har så stor positiv inverkan på din ekonomi som att göra en budget och följa upp den. Dels kommer du att få koll på hur du använder dina pengar och dels kommer känslan av kontroll över den egna ekonomin att ge dig energi och kraft i vardagen.
  Exempel: Den här veckan ska jag ta i bruk ett budgetverktyg och eftersom jag redan har gått igenom mina kostnader, så kan jag gå vidare med att göra en budget för nästa period.
 5. Inled ett sparande. Sparade pengar fungerar som en säkerhetsbuffert i vardagen och ger dig en känsla av trygghet. Sparade pengar besparar dig också kostnader för lån och krediter. Kom ihåg att varje insparad euro är bättre än ingenting!
  Exempel: Den här veckan ska jag aktivera en automatisk överföring till mitt sparkonto. Då blir sparandet av!

Passa på att ge ditt ekonomiska välbefinnande extra mycket uppmärksamhet under den här veckan, din ekonomi kommer att tacka dig!

Se alla artiklar