Sy en fruktpåse

Sy en fruktpåse

Har du möjlighet att sy egna fruktpåsar kan du minska din miljöpåverkan. Påsarna går att använda om och om igen, och kan också tvättas. Tänk på att välja tunna och lätta men hållbara tyger, så att påsen inte ger extra vikt till dina fruktinköp.

Sy en fruktpåse

De engångspåsar vi använder när vi köper frukt och grönt är ett miljöproblem inom EU. Miljarder plastpåsar slutar som skräp i naturen varje år och stör djurlivet samt sprider gifter. Har du möjlighet att sy egna fruktpåsar kan du minska din miljöpåverkan. Påsarna går att använda om och om igen, och kan också tvättas. Tänk på att välja tunna och lätta men hållbara tyger, så att påsen inte ger extra vikt till dina fruktinköp

Tips!

Det kan vara bra att sy fast en en lapp av ett annat grövre tyg på vilken du kan klistra prislappen, eftersom den kan vara svår att få att fästa på ett glatt gardintyg.

Så syr du en egen fruktpåse

Du behöver:

 • ett tunt lätt tyg, till exempel gardintyg
 • band/snöre
 • ett A4-papper eller måttband
 • en symaskin
 • sytråd
 • en tyglapp
 • en säkerhetsnål


Gör så här:

 1. Mät ut storleken på påsen med hjälp av ett A4-papper eller måttband. Påsen på bilden är gjord med hjälp av tre stycken liggande A4:or, det vill säga måttet på den färdiga påsen är cirka 1,5 A4 på höjden. Du kan välja en annan färg på sytråden än färgen på tyget – det kan piffa upp påsen.
 2. Sy en kanal i den övre kanten för bandet som du kan dra ihop påsen med, gör kanalbredden enligt bredden på ditt band eller snöre.
 3. Sy ihop sidorna. På den ena sidan syr du på samma gång fast lappen för prislappen, den kan med fördel fästas in under kanalen för bandet.
 4. Mät upp band som är cirka 10 15 centimeter längre än kanalens totala längd, sätt fast en säkerhetsnål i bandet och trä bandet genom kanalen. Knyt eller sy ihop bandet.
Se alla artiklar