Surdegsspecial – starta din egen rot

Surdegsspecial – starta din egen rot

Att starta en surdegsrot är urenkelt, och kräver främst tålamod. Det tar ungefär en vecka att få igång roten, men bara några minuter av aktivt arbete under hela den tiden. Den färdiga roten kan sedan användas i bröd, men även i mycket annat, såsom våfflor och kakor.

Gör så här för att starta din surdegsrot:

  1. Blanda ½ dl vatten (50 g) med en dryg ½ dl valfritt ekologiskt mjöl (50 g) i en ren glasburk. Täck lätt med en kökshandduk, och låt stå på en varm plats i rumstemperatur, t.ex. vid ett värmeelement.
  2. Nästa dag, ta ½ dl av blandningen, rör i ytterligare ½ dl vatten och ½ dl mjöl, och ställ tillbaka roten på en varm plats.
  3. Fortsätt med denna behandling dagligen tills roten börjar bubbla aktivt, och har en lätt syrlig och fruktig doft som påminner om fil eller surmjölk.

Surdegsroten är som ett litet husdjur eller inomhusväxt; den kräver regelbundet omhändertagande för att må bra. Förvara roten i en förseglad burk i kylskåpet. Roten klarar sig i kylskåpet ungefär en vecka innan den måste matas igen. Det gör inget om du matar den tidigare eller några dagar sent, den klarar sig nog. Bildas det en klar, alkoholluktande vätska på ytan av roten är det bara ett tecken på att den behöver matas, den är inte förstörd. Däremot måste roten slängas om det bildas mögel i den, så se till att rengöra burken regelbundet.

Att mata roten är enkelt: ta 1 del surdegsrot, och tillsätt 1 del mjöl och 1 del vatten. 50 gram av var är en lämplig mängd för vanligt bruk. Låt roten stå i rumstemperatur över natten tills den är aktiv och bubblande, och ställ sedan tillbaka i kylen. Den överblivna roten kan du lägga med i nästan vilket som helst bakverk för att ge en extra kick av syrlig smak.

essa våfflor är jästa med surdeg, och blir därför extra fluffiga.
Dessa våfflor är jästa med surdeg, och blir därför extra fluffiga.

Surdegsvåfflor

4-6 portioner

3 dl mjölk eller vatten

ca 75 g surdegsrot

2 ½ dl mjöl

1 msk socker

½ tsk salt

50 g smält smör eller olja

Gör så här:

  1. Rör ihop mjölk och surdegsrot, och blanda sedan i resten av ingredienserna.
  2. Täck med en kökshandduk. Låt smeten jäsa 3-4 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylskåpet, tills den är bubblig.
  3. Stek till våfflor i våffeljärn eller pannkakor i stekpanna. Servera med valfria salta eller söta fyllningar.
Morotskakan får ett nytt djup med hjälp av lite surdeg.
Morotskakan får ett nytt djup med hjälp av lite surdeg.

Morotskaka

3 medelstora morötter

1 dl rybsolja

2 ägg

2 dl socker

1 dl surdegsrot

2 tsk bakpulver

1 ½ dl krossad mandel

2 dl speltsikt eller 2 ½ dl vetemjöl

2 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

Topping

125 g färskost

½ lime, saften

2 dl florsocker

Gör så här:

  1. Skala och riv moroten fin. Blanda samman alla torra ingredienser i en beredningsskål. Tillsätt morot, olja, ägg och surdegsroten och rör om med en trägaffel.
  2. Smöra och bröa en avlång kakform och häll i kaksmeten i den.
  3. Grädda kakan i 180 graders ugnsvärme cirka 45–50 minuter. Känn med sticka om kakan är klar. Slå upp kakan på ett kakgaller och låt svalna.
  4. Blanda samman färskost med limesaft och florsocker. Bred över den svala kakan.
Se alla artiklar