Så här rengör du hushållets maskiner

Så här rengör du hushållets maskiner

Så här rengör du kaffekokaren, tvätt- och diskmaskinen.

Avkalkning och rengöring av kaffekokaren

Kalkavlagring är största orsaken till att kaffet inte smakar bra. Kalkavlagring gör så att vattnet i kaffekokaren inte blir tillräckligt hett för att kaffets aromar ska komma fullt ut. Regelbunden rengöring gör att kaffet smakar bra. Speciellt på arbetsplatsen där kaffekokaren används flitigt lönar det sig att avkalka till och med en gång i månaden.

  1. Häll en del ättika och en del vatten i kokarens vattenbehållare. Låt rinna igenom.
  2. Skölj därefter genom att låta rent kallt vatten rinna igenom några gånger.

Rengöring av tvättmaskin

Allt fler byker sin tvätt i låga temperaturer. Det gör att tvättmedelsrester och smuts lätt blir kvar i maskinen. Genom att regelbundet tvätta i höga temperaturer minskar risken för att maskinen börjar lukta unket. Ta som vana att tvätta handdukar och sängkläder i 60–90 grader. En gång om året är det skäl att rengöra tvättmaskinen med citronsyra. Citronsyra kan du köpa på apoteket.

  1. Mät upp 100 gram citronsyra i tvättmedelsfacket.
  2. Tvätta tom maskin i 90 grader utan förtvätt. Tvätta ytterligare en tom maskin för att få bort den smuts som lossnat från maskinen.
  3. Torka av makinens gummidelar med en städduk och håll även tvättmedelsfacken rena genom regelbunden avtorkning.
  4. Töm luddfiltret minst en gång per år eller vid behov. Om det är möjligt håll luckan till tvättmaskin öppen mellan tvättar för att den inte ska börja lukta unket.

Rengöring av diskmaskin

Genom att skrapa av tallriken ordentligt innan du lägger den i diskmaskinen minskar du risken för att täppa till avloppet. Det är skäl att hålla filtren i diskmaskinen rena för att få bra diskresultat. Diskmaskinmedlen är starka nog att hålla diskmaskinen ren, men torka av kanter och håll avloppet fritt från smuts. En gång om året kan även diskmaskinen rengöras med citronsyra.

  1. Mät upp 2–3 msk citronsyra i tvättmedelsfacket och diska en tom maskin.
  2. Kör därefter ytterligare en tom maskin med diskmaskinmedel.
Se alla artiklar