Printa ut: Barnens sommarplan

Printa ut: Barnens sommarplan

Pengar, sällskap och sysselsättning. Marthas sommarplan är ett roligt och lärorikt verktyg att använda tillsammans med barnen.

Under sommarmånaderna pusslar vi ofta ihop barnens dagar och veckor enligt vem som kan hålla dem sällskap. Samtidigt är sommarlovet en tid för kompisar och massor med glass!

Marthas sommarplan tog vi fram för att underlätta vardagen i barnfamiljer. Planen kan användas från tidig ålder upp till skolåldern, det är bara att välja vilka rutor ni fyller i och hur djupgående diskussion ni önskar ha i ert hem. Låt barnet vara med och planera, skriva eller rita i rutorna. Här kommer några tips som ni kan ha hjälp av när ni planerar er sommarlovsvecka!

  • Gör planen tillsammans med barnet alltid innan veckan börjar. Fundera tillsammans på hur vädret kommer vara (påverkar det våra aktiviteter?), vem som ska hålla barnet sällskap under dagen och ifall några aktiviteter är inplanerade, till exempel en dag på stranden.
  • Barnen kan från ung ålder hjälpa till hemma med små sysslor: föra ut skräp, städa undan leksaker, sätta disken i diskmaskinen osv. Om man vill, kan man belöna barnet efter varje utförd syssla genom en symbolisk lön i slutet av veckan. På det sättet lär barnen sig att arbete ger mera pengar till fritid och roligheter.
  • Efter varje dag, till exempel efter middagen, kan ni tillsammans ta fram planen och fundera ifall några inköp blivit gjorda med barnets egna pengar. Kvar att använda är veckopengen + eventuell lön för hussysslor eller andra små bidrag, minus vad de har spenderat. Genom att följa upp varje dag vet barnet hur mycket de har kvar till nästa dag.
  • I slutet av veckan kan ni räkna ihop vilka pengar som finns kvar som flyttas över till följande vecka, och som plussas ihop med veckopengen i "pengar att spendera"-rutan.
  • Om ni vill, kan ni som komplement använda en burk hemma som spargris. Sätt upp ett sparmål, t.ex. en ny leksak och skriv på hur många euro den kostar. Barnet kan efter varje vecka välja att istället för att använda pengarna som blir över följande vecka, lägga dem i sparburken.

Högerklicka på bilden för att spara och printa! 

Barnens sommarplan


Frågor eller funderingar? Hör av dig till ekonomi@martha.fi - vi hjälper gärna!

Se alla artiklar