När det krisar i ekonomin och dina placeringar rasar i värde …

När det krisar i ekonomin och dina placeringar rasar i värde …

Det är utmanande tider vi lever i just nu. I takt med att coronaviruset sprids påverkas också vår ekonomi. För någon kan det innebära permitteringar, för någon inställda jobb, för någon att jobbsökandet sätts på paus då många arbetsgivare inte rekryterar.

Många delar av vårt samhälle sätts nu på paus och företagen ser sina framtida inkomster försämras. Därtill finns oro kring att vi inte vet hur länge situationen kommer att fortsätta och hur länge det kommer att ta för samhället att anpassa sig. Detta har orsakat att vi nästan dagligen har fått ta emot nyheter om hur företag inleder samarbetsförhandlingar och resultatvarslar. Bakom varje samarbetsförhandling och permittering finns individer som kommer att se sina inkomster sjunka, individer som i sin tur kommer att skjuta upp nyanskaffningar till hemmet och låta bli att äta restaurangmat.

För de som har placerat sina pengar har coronakrisen hittills resulterar till största delen i röda, negativa siffror. Dina placeringar som för en månad sedan var värda 1000 euro kanske i dag är värda kring 650 euro. Det är det som händer när man säger att börsen har rasat med 35 procent.

Det har talats länge om att börsen för eller senare kommer att rasa. Börsen brukar gå i cykler, den brukar gå uppåt när ekonomin växer, för att ungefär vart tionde år korrigera nedåt. Den här gången har dock raset varit ovanligt snabbt. Eftersom det hör till att placeringar kan minska i värde brukar det rekommenderas att man endast placerar pengar som man inte behöver under de närmsta åren. Det är nämligen endast när man säljer sina placeringar som förlusten realiseras.

Jag är själv såpass ny som placerare att det här är första gången jag upplever ett riktigt börsras. Jag har sett små så kallade dippar: efter brexitomröstningen, när Trump blev vald till president, när handelskrig såg ut att eskalera mellan Kina och USA och börsen gick ned mera än under vanliga börsdagar. Rationellt var jag förberedd på det här, det har talats länge om att börsraset måste komma snart. Det talas om att man ska sitta still i båten och se det som rea när priserna på aktierna sjunker. Även om jag föreläser och skriver om att placeringar är förenade med risk, och själv inte placerar annat än på lång sikt känns det ändå tungt när man ser de röda siffrorna på sitt konto, samtidigt som jag vet att placerare som ser sin innehav sjunka i värde ingalunda är de som lider värst nu.

Ekonomi handlar mycket om psykologi. Hela vårt samhälle befinner sig just nu i en ekonomisk kris och när vi går in i en känsla av krismedveten så beter vi oss annorlunda: du ändrar din syn på sparande och konsumtion. Hittills har världsekonomin efter varje kris återhämtat sig. Jag är knappast den enda finländaren just nu som slits mellan viljan att stöda lokala företagare genom min konsumtion och känslan av att jag borde spara mera pengar för sämre tider. Det är antagligen samma instinkter som får oss att köpa mängder av WC-papper. Som alltid i livet är ändå någon form av medelväg det som oftast funkar bäst: Konsumera hållbart och stöd din lokala företagare om du kan, samtidigt som det alltid är en god idé att spara för sämre tider när det är möjligt för dig.

Se alla artiklar