Medlemsnytt i september

Medlemsnytt i septemberHjälp oss utveckla martha.fi!
Vi söker nu ett tiotal personer, marthor såväl som övriga, som är bekanta med martha.fi sedan tidigare. Mejla karin (at) martha.fi om du är intresserad av att bistå med tankar kring sidan, så återkommer vi med frågor vi gärna diskuterar med dig.


Inhemska fruktträd temat på matkulturdagen i Vasa
I år firas matkulturdagen 9.10 kl. 18–20 med en after work på Bocks i Vasa. I priset om 10 euro för marthor (20 euro övriga) ingår föreläsning med pomologen och trädgårdsmästaren Leif Blomqvist, hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och kocken Louise Mérus. Kvällens konferencier är Linn jung. Därtill smått ätbart, härligt marthamingel, lansering av det nya matkulturmagasinet och presentation av årets matkulturpristagare. Läs mera om evenemanget och anmäl dig här. Om frågor, kontakta ida (at) martha.fi.

Tips! Ordna en egen matkulturdag i föreningen eller kretsen! Inspiration och goda idéer finns här.

Påminnelse: Ungmarthas recepttävling
Ungmarthas recepttävling pågår som bäst och bidragen bör tillsändas ung (at) martha.fi senast 30.9, läs mera här.
Beställ en illustrerad kokbok
Planerar ni att i föreningen ordna aktiviteter eller kurser i matlagning för barn eller för andra grupper, där bilder kan vara till hjälp under matlagningen? Nu har ni möjlighet att beställa den illustrerade kokboken Tack för maten! till alla deltagare. För beställningar, ta kontakt med projektledare Sofia Grynngärds, sofia (at) martha.fi, tfn 050 517 2958.

Marthaförbundet på Slow Food Festival
Möt oss på Slow Food Festival i Fiskars den 6 och 7 oktober. Vi bjuder på matkulturmagasin och broschyrer, live hushållsrådgivning och har marthaprodukter till salu. På plats på lördagen är hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och informatör Karin Lindroos. På söndagen vår administrativa assistent Marika Danielsson och verksamhetsledare Annika Jansson. Vi delar ut matkulturmagasinet Inhemska fruktträd (som även kommer hem med posten till alla marthor). Om du är intresserad, kan du också komma och plocka upp en större mängd magasin för exempelvis skolklassen eller arbetsplatsen. Meddela då gärna på förhand till karin (at) martha.fi.

Helsingfors svenska Marthaförening bjuder på skjuts med buss till Slow Food Festivalen, läs mera här.

Sätt kläder i omlopp – ordna en klädbytardag!
Den nationella klädbytardagen uppmärksammas i år den 17 november. Distrikt, föreningar och kretsar uppmanas att arrangera en lokal klädbytardag för att uppmuntra till att sätta oanvända kläder i omlopp. Frågor och anmälningar riktas till ida (at) martha.fi. Vi erbjuder marknadsföringsmaterial och marknadsför dagen till allmänhet och press. Läs mer om dagen och konceptet här.
Save the date: Marthaförbundets höstmöte 17.11
Välkommen på höstmöte i Victoriasalen på Busholmen i Helsingfors lördagen den 17 november! Lunch serveras från och med klockan 11, klockan 12 öppnas höstmötet av förbundsordföranden Andrea Hasselblatt. Hela höstmötesprogrammet hittar du i årets matkulturmagasin som utkommer 1.10 samt på martha.fi inom kort.

Natur & Miljö bjuder på föreläsning
Vad är skillnaden mellan solpaneler och solfångare? En hurdan värmepump passar för mitt hus? Lönar det sig att isolera mera? Är vedeldning miljövänlig? Får pelletspannan plats i källaren?

Just nu är många husägare nyfikna på solpaneler och andra miljövänliga energilösningar. Allt fler vill göra sig av med den gamla oljepannan i källaren. Solfångare, värmepumpar och moderna vedpannor intresserar, men det råder brist på svenskspråkiga energirådgivare.

Natur och Miljö har inom ramen för kampanjen Solsvar intervjuat husägare och producerat artiklar och videor som presenterar miljövänliga sätt att producera egen el och värma sitt hus. Materialet är fritt tillgängligt på solsvar.fi.

Vi erbjuder nu föredraget Solsvar till föreningar hösten 2018. Tack vare våra sponsorer kan vi erbjuda föredraget helt gratis. Ni kan beställa ett föredrag på 30–60 minuter, beroende på vad som passar er. Solsvarföredraget passar exempelvis som inledning på ett höstmöte. Läs mera här.

Boka föreläsning: Anne Antman, miljövårdschef, Natur och Miljö, tfn 045 270 0316.

Ida ny praktikant på förbundet
Hela hösten gör pol. kand. Ida Haapamäki praktik på Marthaförbundet i Helsingfors. Främst håller hon på med förbundets evenemangsproduktion och hjälper till där det behövs. Till vardags är Ida minimalist. Hon ställer gärna upp och tipsar om hur du gör din garderob mer ekologisk, hållbar och fungerande samt hur du röjer upp hemma och får ordning på dina saker. Ida når du på ida.haapamaki (at) martha.fi.

Save the dates – höstens viktiga datum

Vi uppdaterar kontinuerligt evenemangskalendern på martha.fi, så håll utkik efter senaste nytt!


Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer i december, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.
Se alla artiklar